Mitt Österlen – en annorlunda och personlig turistbyrå

Ordet Österlen har jag varit i kontakt med i mer än mitt halva liv, men det är först under de senaste 15 åren, som ordet fått ett värde av en helt annan innebörd än då jag först hörde talas om det och som säkert också skiljer sig från den betydelse ordet hade, då det en gång myntades…

Nybroåns mynning

För mig är Österlen en mix av luften jag andas, livet jag lever med naturen runt knuten. Just denna mångfald, där hav och himmel, slätt och skog, by och stad går samman och där allt känns lika naturligt och viktigt för just bygden jag lever och verkar i.

IMG_2608 800x600

Samma bygd och kanske också samma känsla möter våra besökare, då de kommer hit för korta eller längre visiter. Österlen, eller numera också det lite mer krystade ”Ystad & Österlen” vill snart nog hela Skåne tillhöra! Känslan av tillhörighet blir stark och självklar när man befinner sig här och vi som bor här året om förstår nog inte riktigt vikten av allt detta och hur lyckligt lottade vi är att få bo just här!

800x450 P1220765

En gång i tiden visade nog ordet Österlen snarare på en riktning ”österpå”, eller ”österlen”, lika med öster om leden, som väl liksom idag, borde vara den väg som börjar i Ystad och går norrut mot Kristianstad…, dvs riksväg 19. Kanske borde det vara väg 13 istället, men som sagt om detta tvista de lärde och det finns kanske inget rätt eller fel, bara olika tolkningar.

Norra huvudet

Stenshuvuds utsikt får dig att för ett ögonblick tro att du är i svenska fjällvärlden. Naturen är trolsk och omväxlande inom en 3 mils radie.

Hallamölla Vattenfall

Hallamöllas brusande vattenfall låter dig tro att du är långt från slätterna ner vid Smedstorps  bördiga landsbygd.

P1250787.jpg

Havsörnen och gladan svävar över Benestads backar vid Fyledalen, där du cyklar dressin genom dalen på nerlagd räls.
Dressincykling, Fyledalen. Foto: Stephan Ewaldz
Foto: Stephan Ewaldz

2abb6e738e (1)
Kronhjorten brölar vid Kuskahusen i Christinehofs Ekopark, där också Fladdermöss och småkryp syns i Borstakärrs myllrande våtmarker.
Foto: Christinehofs Ekopark

 

 

En slumrande strand vid Knäbäck för dina tankar till sydliga nejder, långt utanför Sveriges gränser…

Knäbäckshusen

 

Sådant är Mitt Österlen, ett Österlen helt fritt från osynliga, hämmande gränser.
Sovdesjon med Ester 2

Ett dopp i Sövdesjön är att se sydöstra Skåne ur ett gränslösare perspektiv.

P1220767

Brösarps backar lockar till vandring året om, kanske med svampplockning när rätt säsong infinner sig.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En vandring längs stranden, mellan Baskemölla och Vik – i Linnés fotspår, nära Tjörnedalalunden, står Peter Öhmans underbara Kärleksbro och påminner oss om att vi befinner oss på ett av Jordens paradis.

Utsikt ger insikt!

Varmt Välkommen till Mitt Österlen!

    Ditt namn (obligatorisk)

    Din epost (obligatorisk)

    Ämne

    Ditt meddelande