Svabesholms Kungsgård

En solig lördag i aug 2023 gjorde jag en förmiddagsutflykt till denna underbara gård i Svabesholm, strax söder om Kivik. När vår dotter fortfarande bodde hemma var jag här ofta för att lämna och hämta henne eftersom hon umgicks med dottern i familjen Thuresson, som äger och driver gården sedan 1996.

I många år var detta en gård man faktiskt åkte rakt igenom på väg ner till Stenshuvuds Nationalpark. Numera är vägen omdirigerad och du följer skyltarna redan vid väg 9

Idag har gården också fått en helt annan inriktning och är ett besöksmål med café, lantkök, Den engelska trädgården, butiker och boende.

Äppeltavlan
1988 var första året det gjordes en Äppeltavla och då höll man till på torget i Kivik. Det var Emmas pappa Helge Lundström, som gjorde tavlan.

År 2000 tog Emma Karp Lundström över uppdraget efter sin sin pappa Helge Lundström och i år 2023 var motivet äppelskörd!
Läs mer om Äppelmarknaden här

Äppeltavlan - 2023

Samma år besökte jag också platsen för en fika tillsammans med en tidigare arbetskollega på Karlaby Kro, och den här gången stannade jag lite längre och passade faktiskt på att också besöka den engelska trädgården, som ligger bakom huvudbyggnaden och där man kan strosa runt i flera timmar…

Efter en vandring i grönskan sitter det fint med fika och och för dig som är på resa och är ute efter övernattning finns även detta på gården. Svabesholm har 9 rum och 2 lägenheter med totalt 33 bäddar. Det finns även möjlighet att konferera.

Kontakt:

Svabesholms Kungsgård
277 35 Kivik
Tel +46(0)70-638 42 04
E-post kontakt@svabesholm.se , stay@svabesholm.se
Webb https://www.svabesholm.se/