Backåkra Naturreservat

Backåkra Naturreservat

Backåkra Naturreservat ligger alldeles öster om Löderups strand, där Tygeån rinner ut. Här vandrar man bland betande kor som ivrigt bevarar det gamla sandhedslandskapet. Mitt i reservatet ligger den kringbyggda gården Backåkra, som blev välkänt när det köptes av FN:s dåvarande generalsekreterare, Dag Hammarskjöld, år 1957. Han var angelägen om att bevara det öppna landskapet. Till hans minne anlades meditationsplatsen, en plats för eftertanke och vidsträckt utsikt.
Läs mer om Backåkra här

Jag har besökt denna vackra plats ett antal gånger i livet, med skolan, i scouterna och med delar av familjen. Förra våren (2020) var jag här med yngste sonen Oskar och vi fick då en fin vandring över heden, via meditationsplatsen och ner mot havet.

Dessförinnan var jag här på egen hand i februari och redan då insåg jag att stranden är i fara och hårt ansatt av stigande vatten och hårda vindar.
Människan, djuren och naturen får ständigt anpassa sig…

I somras njöt vi här med sol och sköna bad… men även då såg jag hur havet rör sig allt närmare land och campingplatsen med sina husvagnar och tält måste snart flytta längre och längre in mot skogen.

Den 2 jan 2021, var vi så här igen, denna gång med nästäldste sonen Erik och vi fick en fin vandring tillsammans.
Jag hoppas innerligt att den lilla strand här finns kvar får vara kvar till nästa generation, för här är väldigt vackert.
Hitta hit