Tångdala Lönnkrog

För snart 10 år sedan, nb Midsommardagen 2012 tog jag mina raraste vänner från Motala på en kvällsutflykt på Österlen. Sist de var på besök hos oss Skåningar var vi på Fridens Gårdskrog, men idag tänkte jag ta dem till en annan pizzeria, som vi inte hör talas om så ofta och som inte längre är lika mycket i rampljuset, som då den kom till.

Skylt Tångdala Lönnkrog

Lönnkrogen startade som ett konstprojekt om friheten och marginalen av konstnären Peter Öhman. Ett projekt som fick pågå i tre veckor innan det polisanmäldes. Nu har Peter alla tillstånd som behövs och vi gäster kan äta vår pizza helt lagligt. Och vilken pizza sen…

Berättelse om projekt lönnkrogen
De stenungsbakade pizzorna är goda och gjorda på bra råvaror men det är inte bara därför du vill äta här…det är för den magiska stämningen, den trolska miljön, bland träd, vilda blommor och skönt utplacerade loppismöbler i grönskan. I like!
Man sitter i grönskan och äter

Själv valde vi att sitta under tak, mest för att det just blev ett större bord ledigt just då vi kom, men också pga vi kom en av de kvällar då regnet låg i luften. Jag citerar webbsidan www.osterlentips.se:” Är sommarkvällen som den ska vara är det faktiskt som att vara med i ett konstverk.”

Vi väljer att sitta under tak då regnet hänger i luften denna dag

Medan vi väntar på att bordet ska bli klart passar vi på att beskåda Peters Konst – inte fel alls…

Utställning av Peter Öhmans fina träkonst

Peter byggde också den vackra ”Kärleksbron” i Tjörnedalalunden, mellan Baskemölla och Vik, som jag och barnen gått förbi så många gånger.
Bilden tog jag för många år sedan, nb 2004, men jag är så glad för att jag har haft nöjet att få se den, innan några vandaler rev den för något år sedan.

Kärleksbron i Tjörnedalalunden av Peter Öhman

Den stora tegelugnen, som Peter egenhändigt byggt sten för sten tronarträdgårdens början och bakom den ser vi in i köket och kan följa pizzans väg i bagarens händer och sedan skjuts in i ugnen.

Stenugnen

Med yngste sonen och hans föräldrar på junipiazza 2016

Fyra år senare, 2016, såg det ut så här!
Då hade vi yngste sonen, med flickvän och föräldrar på besök några dagar och vad vore det bättre än att göra en utflykt till Tångdala.

De senaste åren, med pandemi och annat har det varit sporadiskt öppet, så håll koll på Lönnkrogens facebooksida , där Peter håller oss uppdaterade. Jag är inte sen att resa hit igen, för pizzan är gudomlig!
Foto och text: Henriette Ellberg

Källa: Osterlentips.se

Kontakt:
Tångdala Lönnkrog
Svinaberga 138
277 35 Kivik
+(0)414-246 46, (0)708-52 96 11

Lämna ett svar