Tjörnedalalunden (Baskemölla-Vik)

Stranden vid Baskemölla_Tjörnedala Strövområde

Nedanför campingplatsen alldeles norr om Baskemölla fiskeläge finns en liten vik, där det går alldeles utmärkt att bada och för fiske, resten av året.  

Stranden vid Baskemöllas norra del

Sanden övergår till sten och vandringsleden fortsätter sedan in ett backigt skogsparti.

Skogsparti i Tjörnedala Strövområde

Tjörnedala strövområde_skogsparti

Därefter öppnar den vackra heden upp och det är då jag känner att jag nått den lund, som Linné skrivit om på sin skånska resa 1749: ”en av de skönaste lundar jag sett i riket”. 

Tjörnedala
Den lund som mötte honom av ”lövbuskar med lövträn och de fagraste blomster av de raraste örter” är sig i stort sett lik än idag. Markförhållandena är kalkrika och därför finns olika orkidéer att beskåda.”  

Tjörnedalalunden

Tjörnedalalunden, Erik och Maria -09Jag kan bara hålla med att här är vackert och redan när våra barn bodde hemma gjorde vi flera utflykter hit!

Tjörnedalagården, Baskemölla

Den gamla Tjörnedalagården är byggnadsminne och utnyttjas av Östra Skånes Konstnärsgille för utställningar. Här finns även en trädgårdsförening med tulpanodling som specialiserat sig på tulpaner.

Tjörnedala strövområde, Baskemölla-Vik

Efter Tjörnedalalunden tar strandheden vid och fortsätter så ända till Vik. Längs denna sträcka tronade också fram till 2014 konstverket Kärleksbron, av Peter Öhman, som också driver Tångdala Lönnkrog – en av Mitt Österlens Pärlor. 
”Nästan varje dag sedan 1995 har han vandrat kuststräckan mellan Vik och Baskemölla. Efter några år växte idén fram till det som kom att bli Kärleksbron. Med hjälp av tunga almstockar från närmaste ås inåt land byggde Peter Öhman, från hösten 2002 till sommaren 2003, det verk som han kallat Kärleksbron.” Läs hela artikeln här>>

Kärlekbron av Peter Öhman, 09

Den vandaliserade kärleksbron, Tjörnedala strövområde, Baskemölla-Vik

Vägbeskrivning:
Från väg 9 norrut från Simrishamn tar man av mot Baskemölla. I utkanten av fiskeläget ligger Campingplatsen och den lilla stranden till höger. Här finns också en liten parkering.

För att nå området norrifrån från Vik kör man in i Viks fiskeläge och fortsätter till den södra sidan av samhället, intill reningsverket, där man kan parkera.
Källa: www.simrishamn.se

Vik

I södra delen av Vik skymtas sandstenen och bildar hällar i strandkanten. De skiktade sandstenslagren har formats i trattliknande stenkar. Ett av de mer imponerande karen kallas ”Prästens Badkar”. Läs mer om detta under fliken Vik>>  

Lämna ett svar