Vik

 Vik

Jag har besökt många intressanta människor under mina företagsbesök, såväl som anställd på kommunala turistbyråer, som egen företagare. I juli 2013 hade tog en nyfikenheten över och jag och bestämde mig för att besöka Karin Sverenius Holm och hennes make Ingvar Holm för att ta lite extra bilder till hennes presentation av Karinholm, här på Mitt Österlen. Vi hade haft en del kontakter med varandra över facebook, men aldrig träffats, så jag var både spänd och förväntansfull.

Jag kom lite för tidigt och beslöt då mig för att strosa en tur genom fiskeläget och började att besöka dess södra del, där stranden från Baskemölla plötsligt övergår i klippor.

P1260373 red 800x451

Här ligger också formationen Prästens badkar, som är en unik vulkanisk formation, troligen en så kallad sandvulkan som bildats då artesiskt vatten har trängt upp på en havsbotten för omkring 500 miljoner år sedan. Innan sanden hårdnat helt till sten, har vulkankäglan kollapsat ner i sig självt.

Enligt Wikipedia finns det tydligen  omkring 100 sådana ”badkar” på Österlen, men den enda synliga är denna vid Vik, som därför kan studeras i detalj. Den saknar motsvarighet i världen.

Sandstenen kring badkaret är synnerligen rik på spårfossilet Diplocraterion parallellum som framträder tydligt på hällarnas yta. Dessa spår kallas i folkmun för ”kråksparkar”.
Källa: Wikipedia

Värmen denna dag var i det närmaste total och eftersom jag hade gott om tid fortsatte jag mitt strosande på hällarna in mot hamnen, för att hitta något att dricka…

Lämna ett svar