Berättelsen om Lennart

Lennart Petersén föddes i Ystad den 22 januari 1926.

Lennart Petersén

1927 blev ur många synvinklar ett bedrövelsens år. Lennart morfar Per Ohlsson dog och i samma veva skiljdes Lennarts föräldrar Helga och Carl Petersén. Hilma Ivarsson stod ensam om skötseln av Everöd 6:9. Räddningen för fastigheten och Hilma blev då Lennarts mamma Helga beslutade sig för att flytta från Ystad till barndomshemmet i Everöd. Lennart växte upp med två starka och självständiga kvinnor. Hilma arbetade som sömmerska och Helga som matlagerska. Ett resultat av detta är att Lennart aldrig varit speciellt road och kunnig av matlagning mer än att sätta sig till bords och äta (ofta och mycket)

Ett gästvänligt hem

Ständigt var det folk som skulle prova klänningar, som Hilma sydde och andra som skulle köpa honung av Helga, och då blev det kaffe och kakburkarna kom fram. Lennart var då behjälplig med att dra i repet till vindsluckan i kökstaket. När så luckan gick upp stod alla kakburkarna på rad vid kanten. En otroligt smart idé för dem som inte hade så många köksskåp. Lennart visade gärna luckan och repet för alla barn som kom på besök. Det var ofta gille på Everöd 6 och då med mycket och god mat. När Lennart blev trött på snacket tog han med barnen på höskullen för att leka och gunga.

Den tidens Emil

Lennart gjorde många hyss som när mamma Helga försökte lära honom att mjölka, men att han då i smyg kittlade kon och såg till att hinken välte! Resultatet blev att han blev förklarad oduglig till detta arbete.

Lennart var redan som ung mycket flygbiten och tillverkade drakar och flygmaskiner. Efter att ha sett Zeppelinaren Hindenburg bestämde han sig för att bli flygare.

Efter realexamen i Tomelilla arbetade han som bilmekanikerlärling hos sin morbror Sture Persson. Han trivdes visserligen bra, men ständigt återkom dragningskraften till flygvapnet. Eftersom han inte var myndig, måste målsmans medgivande bifogas ansökningshandlingarna. Mamma helga bad då hans godman Otto Ivarsson komma på besök för familjerådgivning. Otto som var en respekterad man i Everöd förde talan vid mötet och Lennart fick framföra sin stora önskan om att få söka anställning vid flygvapnet. Enligt Lennarts egen berättelse blev det dödstyst i rummet och Otto vände sig till Helga och sa: -Du Helga, är det så att pågen vill till flyget så låt honom komma dit! Sen vände han sig till Lennart och såg honom i ögonen och sade: Du Lennart kom aldrig hem och klaga! Punkt slut. Lennart kom således till Flygvapnets manskapsskola i Ljungbyhed. Där skötte han sig så bra att han blev kursetta och den första som på flygvapnets bekostnad fick genomgå Högre

Tekniska läroverket i Malmö. Efter ingenjörsexamen väntade ett arbete vid centrala flygverkstaden i Arboga.

Bröllop i Tryde kyrka

1951 gifte han sig med Greta född Ivarsson. Sedan den dagen har hon skött all ”markservice”. Bakom varje framgångsrik man finns en kvinna och det stämmer till 100 procent på Lennart. Utan Greta hade han inte varit den han var.

De fick tre barn, Ann-Christin född 1952 och tvillingarna Per och Gert födda 1957. Under åren 1980 – 1989 förärades Lennart och Greta med fem barnbarn Björn, Johan, Jonna, Johanna och Emelie.

Sedan 1957 bodde Lennart i Linköping

Lennart har varit SAAB SCANIA trogen och de tre senaste åren fram till pension (vid 66 år) var han projektledare vid uppbyggandet av leveranshangaren för JAS 39 Gripen.

B17 nr 17239

Störtbombaren B17 (Blå Johan) renoverades inför SAABS 60-årsjubileum med Lennart som projektledare. Lennart var då sedan flera år pensionär. Projektet startade 18 september 1996 och den 11 juni 1997 lyfte B17:239 från Saabfältet efter att ha stått på marken i 29 år.

Lennart arbetade också mycket med trä och det är många fina alster som han tillverkat i bl.a. svepteknik och varje år fanns han på Landeryds hembygdsförening och på hantverksdagarna i Gamla Linköping där han visade och sålde sina vackra föremål såsom nyckelskåp, kakfat, smörknivar mm. En kväll i veckan var han på hemslöjden och var då ledare för ungdomar som ville lära sig att slöjda.

Som pensionär besökte Lennart med familj Österlen cirka fyra gånger om året. Han befann sig då helst på Everöd 6:9 där han hade sitt hjärta.

Som 84 åring såg han fram mot flygdagarna i Linköping då han fick en personlig inbjudan av Linköpings borgmästare.

Två uttryck som kännetecknade Lennart

Tiden på ett arbete syns inte, det är resultatet som räknas

Den som gör något har också rätt att göra fel, den som inget gör kan inga fel göra.

Detta visste Du inte om Lennart

Han har varit svensk mästare i precisionsflygning fyra gånger Han har varit nordisk mästare i lag fyra gånger

Han älskade att äta kräftor bara han själv slapp köpa dem Han älskade hemgjord jordgubbssylt, ju sötare desto bättre Han njöt av att rensa ogräs! Speciellt på Everöd 6:9

Han har fått Stora Grabbarnas märke nr 2

Han har för sina insatser inom tävlingsflyget tilldelats Tissandierdiplomet av Federation Aeronautiken International. Överlämnandet skedde i New Delhi och den som överräckte diplomet var Rajiv Gandhi.

Lennart avled i sitt hem 31 januari 2013.

Everöd 6:9 vårdas nu av Ann-Christin och hennes sambo Pekka

/Ann-Christin