Örnahusen

ÖRNAHUSEN

Denna plats har jag lärt känna och besökt senare i livet och egentligen inte tänkt på som ett besöksmål, under den tiden jag arbetade på Simrishamns turistbyrå, vilket var för ett antal år sedan…Det är väl som så mycket annat i livet, att man upptäcker platser och ser dem med andra ju äldre man blir.

Jag har förmodligen vandrat här med scouterna redan på 70-talet, när vi tränade inför fjällvandringen och gick längs stranden, mellan Ystad och Kivik. Övernattade gjorde vi i scoutstugorna längs kusten, som min far hade förhandsbokat sedan länge. Vi passade då också på att träffa scouterna i fiskelägena och knöt på så sätt nya kontakter.

Nu var det inte det jag skulle skriva om här, utan på hur jag senare i livet njutit av mina vandringar längs denna kuststräcka, året runt faktiskt och såväl på egen hand, som tillsammans med maken.

Många foton har det blivit och en del har också blivit till konst, som båten ovan. Idag är den nästintill helt övervuxen av gräs, men när fotot är taget, såg man den ändå tydligt, om än begränsat. Jag döpte fotot till ”Gammal”. Sedan något år är fotot, eller rättare sagt canvastavlan, med detta motivet, sålt till en glad och nöjd köpare, vid en utställning hos Buhres på Kivik. Även i år (läs 2023) kommer jag att ha utställning här. Läs mer på https://mittosterlen.se/fotoutstallningar/

Fakta om Örnahusen:
Söder om Skillinge, tätt intill den steniga stranden ligger Örnahusen. Bebyggelsen finns på båda sidor om kustvägen.
Örnahusen var en gång ett fiskeläge med ett fyrtiotal fiskarstugor och uthus, placerade så nära havet att de 1872, vid den fruktansvärda novemberstormen, samtliga spolades ut i havet.

Örnahusen har aldrig haft en riktig hamn. De små grund och stenblock som ligger en bit ut från stranden har byggts samman med en stenbrygga och har fungerat som skydd och tilläggsplats. Mycket av det gamla samhällets charm är bevarat, men i dag är det inte duktigt sjöfolk som bor här. Hela området är i dag mycket eftertraktat och nybyggnation är i gång. Många av de gamla husen har restaurerats och fått modernt innehåll. Här bor deltidsboende, men också många helårsboende.

Två kilometer söder om byraden ligger vackra kritvita och milslånga Kyhls strand, första lokal i det långa sandstrandsområdet som lockar så många badgäster, men även fågelskådare och vandrare.
Bebyggelsen är blandad och i många fastigheter pågår verksamheter av skilda slag, hantverk, och konsthantverk.

Bredband och andra moderniteter har möjliggjort för många att flytta hit till idyllen och ta sin yrkesverksamhet med sig. Företagarföreningen har många aktiva medlemmar. Föreningslivet är livaktigt. Skillinge IF har betydande fotbollsverksamhet för killar som tjejer och inviger 2010 Österlens första konstgräsanläggning.

Närmaste större ort är Skillinge en kilometer norröver längs kustvägen. Här finns livsmedelsaffär, skeppshandel, restauranger, kapell, kiosk, sjöfartsmuseum, teater, skola, barnomsorg och äldreboende.

Text: Bo Olsson, Simrishamn