Brösarps norra backar

Vandringsträning med UrSpår

Brösarps backar är en plats jag besökt ofta redan som barn men också senare i vuxen ålder,  med familj och i olika nätverk.för att vandra, eller åka skidor och pulka. De härliga backarna norr om samhället inbjuder just till detta – att röra på sig och njuta av den fantastiska utsikten.

Jag också varmt rekommendera en vandringsträning med Patrik Svensson och UrSpår, där vi förenar träning och naturupplevelser med nya bekantskaper och frisk luft. På bilden ovan pausar vi och njuter av den fina utsikten på en mixad vandring på 15 km genom Verkaåns Naturreservat mellan Hallamölla och Brösarps norra backar.


Brösarp var också min arbetsplats under sju år, nb 2001-2007, då jag var turistbyråföreståndare på Vägstationen – då Turistinformation.  I samma hus fanns restaurang, som under åren som gått,  drivits av olika entusiastiska krögare och entreprenörer. Sedan 2011 ägs och drivs vägkrogen, idag kallad ”Backakrogen”,  av Brösarps Gästis och kommer framledes (2020) att innehålla lokal för produktion av Brösarps Gästis välkända ”Äggakaga”. Området har också vid flera tillfällen varit plats för större evenemang, som tex ”Skånes Matfestival”.
Läs mer om Vägstationen och vad som händer här på Brösarps Gästis


Skåneleden passerar bla över de norra backarna och är du intresserad av att vandra hela Verkeåleden, rekommenderar jag ett besök på Skåneledens hemsida, där du hittar inte mindre än 100 mil underbar natur!

Fakta:
”Brösarps backar är ett backlandskap beläget i närheten av orten. Backarna, som är avlagringar från senaste istiden, hålls öppna genom betning. De är kalkhaltiga och består främst av mo och sand. Området är känt för att vara naturskönt och för sin flora. Den norra delens vegetation har gräsheds- och sandstäppskaraktär. Här växer bland annat sandnejlika, sandlilja och hedblomster. I den södra delen av Brösarps backar hittar man gullviva, backsippa och mandelblom. Skåneleden går genom backarna.”
Läs mer om Brösarps backar på Visit Ystad Österlen
Hitta hit

Lämna ett svar