Skogsbacken Väladalen

Laxtrappan i Skogsbacken, Tomelilla

Skogsbacken med Laxtrappan är en gömd och ibland glömd liten skönhet i sköna Väladalen, en oas och Tomelillabornas närmaste rekreationsområde, bakom Idrottsplatsen och Tomelilla Kyrka.

En laxtrappa är inte något man stöter på varje dag, men här i Tomelilla finns det alltså en. Den kom till 2006, då Tomelilla kommun också fick hjälp av ett team från Gröna Jobb att bygga utsiktsplattform där man kan sitta och betrakta trappan. Min gode vän och dåvarande kollega på Tomelilla kommun,  Per Carlsson (ekolog) har själv sett laxar här, vet jag. Per var dessutom den drivande kraften för att få området tillgängligt och pedagogiskt anpassat  till den naturattraktion det är idag.  Tack Per, jag saknar dig och tänker på dig när jag går mina promenader med vovven, även om den inte längre ser ut som den gjorde då och inte heller som den gjorde då jag tog bilden 2010.

Trappan hade då tio steg och var cirka 30 meter lång och i den i vandrade laxen uppåt för att leka och lägga rom.

Trappsteg i Laxtrappan

I varje trappsteg fanns en hålighet där laxen tog  sats och dök ned i innan den hoppade upp till nästa avsats.

Själv har jag aldrig haft turen att se någon lax, men bara njutningen av att höra vattenporlet och ströva på stigen gör platsen värd ett besök året om. Vill man se lax är annars hösten den bästa tiden…

Under senare delen av 2014 skedde en ombyggnad av Välabäcken och den del som ligger nära golfbanan och det som tidigare var en laxtrappa har nu ersatts av stensättning som är lättare för småfisk att ta sig förbi. Syftet är att främja den biologiska mångfalden.
Läs mer på Tomelilla kommuns hemsida

Laxtrappan efter ombyggnaden 2015

Enklast hittar du hit genom att parkera i slutet på Algatan, annars är det nästan att föredra att parkera vid Idrottsplatsen, där det finns stor parkering och sedan gå på stigen en kilometer längs med ån.

Fakta: Tomelilla kommun, Wikipedia, Ystads Allehanda

Lämna ett svar