Fyledalen

Fyledalen

Fyledalen är nog det första besöksmålet mina föräldrar tog mig till som barn och som jag själv tagit mina egna barn till i omgångar.

Mor och dotter, Fyledalen -94Otaliga är de gånger vi vistats här nere och efter säkra källor, som framkommit genom min fars släktforskning,  har vi dessutom våra rötter här, så det är kanske inte konstigt att vi dras hit!

Yngste sonen på promenad med mor -vår/vinter 2020

Dressincykling, Fyledalen. Foto: Stephan Ewaldz

Eftersom min bror Stephan dessutom driver dressincykling i dalen sedan 30 år tillbaka har man ju varit här nere ett antal gånger.
Läs mer om Äventyr på Österlen här>>

Vandring i Ållskog med Åsa Nyström

Stephan har dessutom en hel del företagsevent hit och jag följde en gång med då Åsa Nyström berättade om vad naturen har att erbjuda i form av läkemedel och nyttiga örter och växter, tillsammans med Apotekspersonal från Malmö. En intressant och lärorik dag full av hälsosamma tips! Sedan blir det Yoga i närbelägna Skogshejdan – en häftig upplevelse.

Yoga i Skogshejdan med Åsa NyströmLäs mer om Åsas företag Smiling Mountain här>>

”Fyledalen är en djupt skuren dal som ligger i gränsen mellan Tomelilla, Ystad och Sjöbo kommuner. Genom sitt djup råder här ett speciellt klimat, som gör att redan tidigt på våren kan bli rejält varmt och då speciellt på den norra delen av dalsidan. Fyledalen är enligt Nordiska rådet en av Sveriges tio mest värdefulla naturområden. Hit kommer havsörn från svenska ostkusten för att övervintra och unga kungsörnar som drar sig ner från fjällkedjan. På sensommaren ser man regelbundet skrikörn och ibland någon kejsarörn. Vidare finns här även kronhjort, lövgroda och större vattensalamander. Tillsammans med Christinehofs Ekopark finns det dessutom 13 av Sveriges 18 fladdermusarter, vilket gör dem till två av de artrikaste fladdermusplatserna i landet. Man kan hyra dressin i Tomelilla och cykla genom dalen. Det går även att gå längs det gamla järnvägsspåret.”
Källa: Tomelilla Kommun
Hitta till Benestads backar
Hitta till Fyledalens parkering (Grillplats) Här låg en gång Fyledalens Tegelbruk, en gång ett godstegelbruk, som tillhörde Högestads Gods. Tegelbruket lades ner på 60-talet.

Lämna ett svar