Släktforska
Träffas och ha trevligt på våra utflykter och släktträffar
Redan min mormor och morfar hade släktträffar på 50-talet i sommarstugan i Ystads sandskog. Då kunde det se ut så här! Morfar Edvard Lindström står överst längst till vänster och mormor Alfrida står överst längst till höger. Far Helge står överst, tredje från höger och mor Gertrud sitter nedanför.
_ _ _
Det är aldrig för sent att börja släktforska
Följ med på en spännande äventyrsresa och upptäck sådant som du aldrig annars skulle kunnat få veta!
Sök upp Ditt eget namn bland 1000-tals personer i vårt stora släktträd och därmed också Din plats i historien. Du kanske kan bidra till att göra denna berättelse ännu mer unik.
Häradsdomaren RasmusIngvarsson, vår släkts idag äldste kände anfader föddes 1610 i närheten av Bromma, Skåne, där han också dog 31 juli 1693, 83 år gammal. Han och hans hustru Bengta Lassesdotter fick tillsammans 2 barn, nämligen Lasse (1637) och Hanna (1665).
Hade det inte varit för att min far Helge Ewaldz, född 1928 i Stora Köpinge, drygt 400 år senare men ändå bara någon km bort, blev trollbunden av det han fann och påbörjade den släktforskning, som du nu får ta del av, så hade kanske hela Rasmus och Bengtas berättelse varit bortglömd. Tanken är skrämmande.
Helge har släktforskat sedan många år tillbaka och har lagt grunden till forskningen av vår släkts historia. Den har sedan mynnat i en gigantisk portal, där man kan läsa att vår äldste kände anfader föddes i närheten av Bromma, Skåne år 1610. Vår idag äldste anfader är Truels Andersön (född 1455) i Hönjarum, Osby, Danmark.
Ta gärna del av populärversionen av mina föräldrar Helge och Gertruds släktkrönika, som sammansatts av några flitiga eldsjälar i släktföreningen. Trevlig läsning!
Sammanfattning av Helges och Gertruds slaktkronika – populaversionen (optimerad)
_ _ _
Släktträff med utflykt till Dag Hammarskjölds Backåkra 2024
Augusti månad betyder släktträff med utflykt till någon av Österlens vackra platser.
Detta året styrde släktföreningen kosan till det vackra och intressanta Dag Hammaskjölds Backåkra, en fyrlängad gård från 1840-talet, som han köpte år 1957. Han älskade Österlen och vistades gärna vid havet och bodde i en liten fiskestuga, som låg här i närheten. Tanken var att han skulle bosätta sig på gården efter avslutat uppdrag som FN:s generalsekreterare, så han han lät renovera och inreda gården under sin gode vän, konstnären Bo Beskows vakande öga. Dessvärre fick Dag aldrig möjligheten att dra sig tillbaka till sitt älskade Österlen. Han omkom under ett FN-uppdrag år 1961 i en flygplanskrasch i Ndola, nuvarande Zambia.
Dagen avslutas med lunch på Löderups Strandbad.
Vi passar då också på att gratulera OS-silvermedaljören Victor Lindgren, i grenen
luftgevärsskytte, vars stolte morfar Claes Jönsson är med på dagens är med på dagens släktträff.
Tack alla för en fin dag!
Släktträff med utflykt till Hallsbergs Gård och Stenar 2023
Årets utflykt med släktföreningen gick till Hallsbergs Gård och Stenar, där museiföreningens ordförande Stig-Allan Damm berättade för oss om gården och det strävsamma paret som en gång bodde och verkade här invid möllan och där maken skapade alla de fantastiska stenskulpturer som fortfarande pryder trädgården nere i mölleträdgården. Lunchen intogs på Sjöbo Gästivaregård.
”Namnet Hallsberg antyder att marken var stenbunden. Under många år fick lantbrukaren och mjölnaren Nils Nilsson (1818 – 1896) arbeta med att bryta sten på åkrarna. Förmodligen samlade han tidigt på märkligt formade stenar. När hans äldste son övertagit lantbruket 1876 slog han sig ner vid vattenmöllan, som var ett undantagsställe. Där uppfördes det ståtliga Möllehuset som undantagsbyggnad 1873. Det än idag gulmålade Möllehuset ligger intill kvarndammen, där resterna av ett kvarnhjul fortfarande minner om vattenmöllan som uppfördes 1849.
_ _ _
Släktträff med utflykt till Brösarp 2022
Efter två oroliga år med besöksförbud i grupper pga covid-19 kan vi äntligen träffas ”på riktigt” igen. Denna sommar blir det således sommarträff med släkten igen!
I år går turen till Brösarp för en tur med Ångtåget på Österlen och efter det lunch på Brösarps Gästgiveri, med Äggakaga på menyn!
Tack alla för en fin dag och för att mor och jag också kunde delta!
Berättelsen om den återfunna släktbrädan!
År 1929 gifte sig Hildur Ivarsson med Nils Jönsson. Hennes far Otto Ivarsson förärade då brudparet en egentillverkad vävstol med en bräda med inskriptionen ”Denna väv är tillverkad av mig år 1929 och given till min dotter och svärson Hildur och Nils Jönsson/Undertecknad av Otto Ivarsson.
Väven hamnade 1966, när Hildur och Nils sålde gården i Sälshög, hos deras äldste son Gösta och deras sommarstuga i Nybrostrand i Ystad. Sommarstugan gick sedan i arv till Göstas dotter. Sommarstugan såldes sedan till en utomstående till en utomstående med Per i förnamn. Denne upptäckte sedan inskriptionen och förstod att det det fanns ett värde i brädan. Varpå han googlade på Otto Ivarsson och fick svar på Ramsåsa Släktforskarförening och dennes Amerika resa. På samma hemsida fanns en berättelse om en släktträff i Bussjö med besök i Bromma kyrka där föreningens anfader är begravd i kyrkan. Stugans nya ägare Pär tog då kontakt med sin vän Thomas Nehlin vars familj och mamma Gunhild Nehlin bor i Bussjö och är aktiv i vår släktförening. Thomas Nehlin tog då kontakt med släktföreningens ordförande Kent Ivarsson som då kontaktade Hildur Jönssons son Claes Jönsson som bekräftade att brädan funnits i familjens ägo. Brädan är nu hämtad hos Thomas Nehlin i Trelleborg och är i vår släktförenings förvar. Vid årets Släktträff i visades brädan upp för deltagarna. Det konstaterades att brädan är nu återfunnen och återlämnad tack vare att föreningen har en väl uppdaterad hemsida! Tack Thomas och Pär för er uppmärksamhet.
Återfunnen tack släktföreningens hemsida!
Kent Ivarsson
_ _ _
Lyckad utflykt till Danmark med släktföreningen 2019
Tidigt den 3 november medan dimman ännu låg tät över Skåne slätten startade vår buss med Peter som chaufför till vår utflykt till vårt forna land Danmark. Men först skulle bussen passera Sjöbo, Tomelilla, Ystad och Malmö för att hämta upp deltagare. Alla välkomnade denna enorma service.
Nu var vi på väg över Öresundsbron med en fantastisk vy över Köpenhamn, Helsingör, Hälsingborg och Malmö. I bussen talades det om de nostalgiska båtresorna över Sundet till Havnegade och Dragör då det var billigt att köpa både ost och chark på andra sidan.
På Blue Planet på Amager som är Nordeuropas största akvarium mötte vår medföljande ciceron Jan Olof Sager som är expert på å fiskar och klimat. Jan Olof visade sig har en stor berättar talang. Frågorna från våra deltagare var både många och kluriga. Efter halva vistelsen bjöds det på medhavda mackor som satt gott i magen!
Därefter var det en stor visning av Blue Planet med fiskar i det stora akvariet som inrymde miljontals liter vatten. Intressant var att vattnet tas till en del av Öresund vars vattenkvalitet är unikt i mötet mellan salt och sött vatten. Efteråt fick vi göra ett besök, bara för vår grupp efter övertalning, bakom kulisserna för hela anläggningen.Personal visade den avancerade klimattekniken och vi fick se djur som var i karantän på grund av sjukdom. Anläggningen var en särskild tillgång till djurdoktorer som är specialist på fiskar.
Efter Blue Planet körde vi söderut på Amager till krogen Restaurant Kongelundskroen. Här fick vi ett varmt mottagande av ägarna som verkligen gjorde allt för att vi skulle trivas. Här fick vi välja våra favoriträtter. Allt smakade jättegott och stämningen var på topp med historieberättande på denna familjära äkta danska krog!
Sedan bar det iväg till pittoreska Dragör där vi stannade och gjorde en kort promenad och shopping påden klassiska affären Irma där många av oss handlat då Dragörfärjan var i bruk. Ett kärt återbesök.
När mörkrets lagt sig så tillträdde vi färden hemåt till Skåne över den vackra Öresundsbron i belysning.Väl hemma på Skånsk mark så avslutades det hela med en ny runda till Österlen.
De deltagande släktingarna var nöjda och glada att få vara med på denna resa. Tänk att få vara med i en släkt och få göra saker tillsammans. Det är inte alla förunnat dessa dagar!
Läs mer om den Blå planet här>>
_ _ _
Släktträffen 2019
Den 3 augusti 2019 ägde vår årliga släktträff rum i Tryde med avslutning i Tomelilla. Det brev en minnesrik tillställning, som samlade ett 20 tal medlemmar. Detta var den 12:e släktträffen i raden m.t.p. att vi startade 2008. Kärt återseende med kaffe och smörgås
Vi samlades på parkeringen vid Tryde kyrka där Rolf och Hanna-Lena Ivarsson hade dukat med välsmakande kaffe och macka. För många blev det ett kärt återseende med många samtal. Det var svårt att slita sig och gå vidare i programmet.
Möte med sex generationer på Tryde kyrkogård
Vår allas Gertrud Ewaldz, som kanske är den som kan mest om vår släkt, tog över och visade oss runt.
Hon berättade inlevelsefullt om sex generationer med våra anförvanter och ledde en rundvandring på kyrkogården i Tryde kyrka. Detta var väldigt uppskattat och frågorna om vår släkt var många.
Nostalgisk resa tillbaka till 50-talet med besök på The 50s Museum och Nostalgicafé
Detta är ett livligt museum, där vi välkomnades och guidades runt av grundaren Kaj Persson, som uppvisade en salig blandning av allehanda nostalgiska miljöer. Här kunde vi stå framför disken till en lanthandel, titta in i ett tryckeri, en frisörssalong, liksom olika modeller av veteranbilar av olika årsmodeller.
Årsmöte med lunch på Tomelilla Golfklubb
Årets träff avslutades på Tomelilla Golfrestaurang, där vi åt en gemensam lunch och samtidigt höll föreningens årsmöte.
Ordförande hälsade välkommen och påminde om att vår hedersordförande Helge Ewalds avlidit under året. Ett flertal medlemmar har lämnat oss detta år och mötet hedrade därför deras minne.
Vid årsmötet diskuterades olika förslag till aktiviteter framöver. Det avslutades med att Gertrud Ewaldz läste upp ett gammalt brev från 1876, vilket uppskattades mycket. Detta var skrivet av Ivar Isaksson till sin bror Lars Isaksson.
_ _ _
Släktmöte/Årsmöte 2018 med Ramsåsa släktforskning 5 okt 2018
Söndagen den 5:e augusti träffades 22 vuxna och 4 barn på Gunnarshögs gård på Österlen. Hela sommaren 2018 var ovanligt varm och torr och så även denna dag. Dock blåste det ganska kraftigt. Vi skulle få se och höra hur rapsoljetillverkningen går till på gården.
Hanna-Lena och Rolf Ivarsson bjöd hela gänget på efterlängtat kaffe och goda hembakta frallor.
Efter fikat gick vi in på gårdsplanen för att träffa vår guide för dagen – Anja Persson. Där blev de mindre barnen glatt överraskade – det fanns leksakstraktorer och en lekplats ! Alla sakerna blev väl använda.
Anja hälsade oss välkomna och tog oss runt på gården och visade och berättade mycket informativt och trevligt om hela tillverkningsprocessen. Det här året var skörden redan avklarad på grund av den ihållande värmen och torkan. Under en normal sommar hade den 5:e augusti varit mitt i rusningen. Under visningens gång fick vi titta, känna, lukta och till och med smaka på olika produkter.
Det var efter en brand på gården som ägaren Gunnar Persson beslöt att satsa på rapsoljetillverkning. Det var inte många som trodde att hans idéer skulle bli en sådan succé. Nu är det hans barn och barnbarn som driver och utvecklar gården på ett föredömligt sätt.
Guidningen avslutades med att vi gick till ett rum med en mini-modell av en oljepress. Alla fick själva (för hand) kallpressa en egen flaska rapsolja att ta med hem. De överblivna skalresterna går utmärkt att blanda i degen när man bakar bröd hemma. Recept delades ut och många tog med sig en påse skalrester för att prova detta hemma.
Vår ordf. tackade Anja för en mycket intressant guidning.
Efter ett besök i Gunnarshögs gårdsbutik körde alla till Tomelilla för inta lunch och hålla vårt årsmöte.
Egentligen hade styrelsen ordnat en inomhuslokal men på grund av värmen avnjöts lunchen på Tomelilla Byagårds gräsmatta. Maten kom från Ingelsta kalkon. Väl kyld dryck serverades. Men det gällde att hålla i sakerna för det blåste ganska rejält. Några olyckor hände i alla fall men det mottogs bara med skratt från det glada gänget.
Efter kaffet och mycket prat och skratt hölls det sedvanliga årsmötet på Byagårdens innergård under ledning av Kent Ivarsson. Därefter avslutade vi den trevliga och innehållsrika dagen och vi lovade varandra att ses igen nästa år.
_ _ _
Släktmöte/Släktförenings ”Prova på kurs” hos Borstakongen 17 okt 2017
Strax före kl.11 den 17 oktober 2017 samlades 7 förväntansfulla medlemmar från Ramsåsa släktförening på Borstakongens parkeringsplats i Onslunda. Vi skulle delta i en ”Prova-på-kurs” och få göra en egen liten datadammborste.
Ann-Christin Magnusson välkomnade oss alla och visade oss upp på andra våningen. Där var det färdigställt var sin arbetsplats. Det låg tre högar med tillklippt gethår till var och en. Det var en vit, en svart och en grå hög. Dessutom låg det ett träskaft med färdigborrade små hål i ena änden. En svart tråd satt fast i en ögla som var skruvad i bordet. Ett verktyg, som liknade en virknål, låg också där.
Anki började med det svåraste. Tråden från öglan skulle fästas i träämnet med en speciell knut. Trots att vi, på bästa sätt, blev visade flera gånger fick vi ha personlig hjälp allihop. Flera av oss tänkte nog: Vad har jag gett mig in på?
Men sen gick det lättare. Ibland blev det förstås lite fel på mängden gethår, som vi beräknade till varje hål. Tog vi tex. för mycket hår så gick det inte att få ner det i hålet. Vi fick också välja vilket färgmönster vi skulle ha. Det blev olika på alla borstarna!!!
Till slut hade vi bara ett par hål tomma. Då fick Anki rycka in igen och visa hur man med hjälp av en lös ögla skulle avsluta så att tråden, som höll allt, fästes fast ordentligt. Nu behövde borsten friseras. Håren klipptes jämna och se: sju jättefina egengjorda databorstar hade sett dagens ljus. Så stolta vi blev!!!
Nu väntade kaffe och franskbrödbullar. Mycket gott efter väl utfört arbete.
Alla trivdes och pratade glatt med varandra. Innan ”Prova-på-kursen” var slut blev det också lite inköp av olika borstar i butiken. Vid 13-tiden skildes vi åt efter en mycket lyckad och trevlig kurs.
Karin Alvinsson
_ _ _
Släktträff Österlen 6 aug 2017
Berättelse från släktträffen den 6 augusti 2017 med besök hos Borstakungen i Onslunda och träff med grillning vid Soldattorpet i Ystad Sandskog.
Vi var alla oroade över de senaste dagarnas regnmoln, som svept över Österlen då vi samlades på Borstakongens parkering i Onslunda. Tack och lov så blev det en dag då solen sken över alla deltagare och den årliga släktträffen.
Vi möttes av ägarfamiljen, som representerades av Ann-Christine Magnusson. Hon berättade inlevelsefullt och engagerat om Borstakongen, som redan år 1875 startade verksamheten. Därmed är Onslunda sedan 135 år tillbaka borstarnas hemort och företaget Borstakongen Sveriges enda tillverkare och utvecklare av borstteknik.
Idag finns en modern utveckling av ständigt nya produkter, som används av bl.a Svenska Skid- och skidskyttelandslaget vid vallning, rengöring av ål, borstar till LKAB:s borrhål, kvastar för rengöring av järnvägsväxlar m.m. Vi fick lära oss att rakborstar består av hår från grävling medan piassavakvastar är gjorda av palmblad. Därför tillverkar man borstar både maskinellt och manuellt, ett hantverk som man gärna lär ut genom ”prova på dagar” och kurskvällar.
När vi samlades över en kaffetår med smörgås, hade redan en grupp från föreningen bildats. Denna var beredd att deltaga i ”prova på kvällar” på Borstfabriken.
Ägaren berättade om hur företaget arbetar aktivt med turism och för att locka nya besökare till Österlen. Vi var alla överens om att besöket gett oss mycket mer än vi förväntat oss och insåg att en borste av olika slag betyder mycket i vår vardag!
Efter detta bar det iväg i bilkaravan med vackra vyer och böljande kullar. Då vi körde genom en bit av Österlens vackra landskap, passerade vi Everöd där föreningens styrelse under veckan träffats i Helgas och Hilmas hus, d.v.s. där vår kassör Ann-Christin håller till.
Snart var vi framme vid grillplatsen i Ystad Sandskog, där vår grillmästare Sigge mötte upp med helstekt gris, som han grillat sedan tidig morgon. Vid detta lag var vi alla ordentligt hungriga, så det smakade verkligen gott samtidigt som en eldstad upprättades för korvgrillning åt våra barn. Dessa blev vilt påhejade av Peter, som bistod och visade barnen hur man gör upp eld.
Eva, dottern till vår hedersmedlem Margit, hade med sig ett unikt material till träffen. Däribland fanns Maria Ivarssons anteckningar, en inbjudan till Marias och Ottos vigsel i Tryde kyrka 1907 och en del tidningsartiklar om personer inom släkten.
Gertrud Ewaldz hade ritat ett stort släktträd, med vilken hon pedagogiskt berättade om alla deltagares släktskap och vilka släktgrenar som finns. Som bekant står Gertrud och hennes man Helge för den ursprungliga släktforskningen, som tillsammans med Peter Pirbos digitaliserat de olika släktgrenarna, som finns med i vår släktportal.
Gertrud visade som vanligt prov på en levande berättarkonst och lyckades göra allt begripligt, vilket uppskattades av de tre närvarande generationerna. Hon berättade också om ett möte, under en fjällvandring i Abisko 1987, med Kent Ivarsson och hans familj och som resulterat i att föreningen bildades 20 år senare. Denna del av programmet avslutades med att Karin Alvinsson läste direkt ur ett gammalt brev till Lars Isaksson Bussjö (då 34 år) från Ivar Isaksson (då 27 år) Ramsåsa Mölla.
Efter många och trevliga samtal deltagarna emellan, naturligtvis tillsammans med kaffe och nybakade kakor, så var det dags för det tionde årsmötet i föreningens historia.
Många förslag till aktiviteter i föreningen lyftes under diskussionen, Hallamölla vattenfall och kvarn och Andrarums kaffestuga, Nostalgimuseet på Tryde 1303, Gunnarshög rapsoljetillverkning, Tomtemuseet i Sjöbo, Ellinge slott och Eslövs leksaksmuseum samt friluftsaktivitet vid Snogeholmssjön. Förslag till Resor till Gotland och badanläggning Tropical Islands utanför Berlin.
Även föreningens ekonomi diskuterades och hur vi skulle kunna värva fler medlemmar. Som ett resultat av diskussionen beslöts att höja medlemsavgiften år 2018 till 400 kronor för familjemedlemmar och till 200 kronor för enskilda medlemmar.
Under årsmötet hedrade vi Margit Andersson och Kaj Gunnar Ivarsson, som lämnat oss under det gångna året, med en stund i stillhet och eftertanke.
Samtliga deltagare var överens om att vår släktförening fyller en viktig funktion som samlingsplats och sammanhållning med omtanke om varandra i släkten. Vi ser därför fram emot att snart få träffas igen/
Kent Ivarsson
_ _ _
Inbjudan till släktträff den 6 augusti 2017
Föreningen har precis kommit tillbaka från en lyckad resa till Linköping och ett besök på Flygvapnets museum. Nu är det dags för nästa aktivitet, nämligen den efterlängtade släktträffen tillsammans med vårt årsmöte.
Såsom traditionen bjuder, varvar vi ett intressant tema med en härlig festmåltid. Ja, vi har lyssnat – Det blir åter helstekt gris serverad i Ystad sandskog…
Årets träff börjar den 6 augusti kl. 10 hos Borstakongen (Lantmannavägen 46 i Onslunda), drygt 20 minuters bilresa NO om Tomelilla.
En av våra medlemmar har en morfar, som under 1940-talet var verksam inom fabriken (grundad 1875), som idag producerar mer än 2.000 olika borstar.
Det bjuds på kaffe med fralla och vi får samtidigt möjlighet till att prata, umgås, berätta gamla och nya minnen innan vi gemensamt ger oss av till Skyttepaviljonen i Ystad sandskog, där en riklig och mycket prisvärd måltid väntar.
Som vanligt har har vår grillmästare Sigge vaktat lägerelden sedan tidig morgon för att kunna servera grisen ca kl. 12.30 mitt i skogen, där det naturligtvis finns tak över huvudet och andra bekvämligheter som bord och stolar samt toalett. Precis som förra gången för 5 år sedan kan både små som stora grilla medhavda korvar, bananer, godis o.s.v. vid eldstaden som finns i mitten av paviljongen.
Vi försöker kombinera populära bitar från tidigare träffar i en miljö där även barnen kan trivas. Med andra ord välkomnar vi våra yngre släktingar, som enbart betalar 60 kronor medan vi vuxna betalar 330 kronor för måltiderna.
Då antalet platser är begränsat bör din anmälan med namn på samtliga deltagare ha inkommit senast 1:a juli tillsammans med Din inbetalning till föreningens bg 282-3177 (Ramsåsa Släktforskarförening). Vi uppskattar att Du anger vem som är vuxna respektive barn.
Om du ännu inte betalt medlemsavgift för 2017, gör du detta genom att sätta in 300 kronor för hela familjen respektive 150 kronor som ensamstående. Glöm inte att ange ditt namn.
Hör gärna av Dig med ev. frågor till vår ordförande Kent Ivarsson 0735-44 78 37 (kentivarsson@live.se). Se mer information på http://mittosterlen.se/ramsasa-slaktforskarforening/.
Kent Ivarsson
_ _ _
Släktresa till Flygvapenmuseet i Linköping! 13-14 maj 2017
Dag 1 – 13 maj
Tidigt på morgonen lördagen den 13 maj gav sig ett glatt gäng inom vår släktförening sig iväg norrut mot Linköping. I bussen satt Claes Jönsson från Sjöbo som kommit med förslaget att genomföra denna resa till Linköping för att beskåda vår framlidne släkting Lennart Petersens arbete i svensk flygindustri och del i Flygvapenmuseet.
Efter diverse pauser anländer bussen till Hotel Ekoxen. Här står redan vår ordförande Kent Ivarsson som åkt från Stockholm och helgens värd Ann-Christin Petersen dotter till Lennart. Här väntar också vår guide Roland Larsson fd riksdagsman som visar oss alla sevärdheter som finns i staden.
Sedan uppstår emellertid ett litet problem, då några av oss är lite handikappade och i behov av hjälpmedel. Då visar sig än en gång att vi har en superentreprenör i föreningen, nämligen Peter Pirbos. En snabbtitt på kartan så har han funnit ett sjukhus alldeles nära. Mot alla odds så lyckas han få tag på två rullstolar genom att övertala en sjuksköterska på stället. Glad ihågen som bara Peter kan vara så dyker han upp en stund senare med dessa stolar till allas vår förvåning.
Stadsguidningen går genom Trädgårdsföreningen fram till Stora torget med den kända statyn Folkefil-bytare av Carl Milles. Vår guide berättar en massa anekdoter om livet i Linköping medan vi passerar Stadshuset, där guiden arbetat som kommunalråd i 12 år. Slottet där landshövdingen bor, Domkyrkan där det pågår en konsert, Biskopsgården och Hospitalstorget med det gamla klostret.
Den mest minnesrika historien han berättar är när Roland Larsson hade drottning Silvia till bordet vid ett kungabesök. Tyvärr hade det skett en olycka dagen före besöket då Roland fått en blåtira i en fotbollsmatch. Middagen flöt på, men till sist kom den ofrånkomliga frågan från drottningen om vad som hänt? Då kom svaret snabbt: ”- men den förstår väl drottningen, nämligen av vi måste ju hedra kungaparet med blå/gult nu när ni kommit på besök i staden”.
Alla var överens om att vi hade haft en superguide varför vi delade en flaska vin till denna absolutist!
Dagen avslutas med en god middag på Ekoxen med god stämning efter lite dividerande vem som beställt vad. Vi tackar kocken för en smakfull måltid och beger oss till hotellet.
Dag 2 – 14 maj
Dagen börjar med ännu en fråga som måste lösas, då Peter Andersson insjuknat. Han och hans familj väljer att stanna på hotellet medan vi andra åker till Flygvapenmuseet.
På Flygvapenmuseet möter Ann-Christin upp och berättar sedan om sin far Lennart Petersen och hans arbete vid flygvapnet och hans roll för att skapa Flygvapenmuseet. Vår guide och flygveteranen Roland Printssköld fortsätter med Sveriges flyghistoria och flygets roll i Kalla kriget, om rysskräcken och spionflyget och svenska flygindustrins utveckling. Han berättar också om klassikerna Vampier, flygande Tunnan, Lansen, Draken, Viggen och Jas Gripen och om signalspaning med Kattalinaaffären.
Alla är överens om att Flygvapenmuseet är ett fantastiskt museum. Tänk, att Lennart Petersen, en av våra släktingar, arbetat vid flygvapnet och SAAB här i Linköping, haft ett stort intresse för tävlingsflyg och dessutom ansvarat för restaureringen av B 17, även kallad Blå Johan, som också flög över kyrkan där Lennarts begravdes för att hedra hans minne.
Resan till Linköping avslutas med en god lunch hos Lennarts hustru Greta, där det berättas gamla historier från släkten och visas bilder från Lennart och Gretas resor bl.a till New Dehli i Indien, där Lennart fick mottaga en medalj ur handen från premiärminister Gandi!
Tack Ann-Christin och Greta för er gästvänlighet!
Kent Ivarsson
_ _ _
Inbjudan till resa 13-14 maj 2017
Du och Din familj inbjudes till en härlig resa till Linköping helgen 13 – 14 maj
Program
Föreningen har lyckats sy ihop ett mycket prisvärt weekend- paket till dig som längtar efter gott sällskap, god mat, guidad utflykt, spa o.s.v. på populära Quality Hotel Ekoxen i Linköping, där vi bor granne med stadens gröna oas Trädgårdsföreningen och bara ett stenkast från restauranger, butiker och kulturinrättningar.
Pris
750-950 kr /p inkl kronor inkl. frukost, beroende på om du väljer enkel- eller dubbelrum. Resan med hyrd buss ingår i detta pris. Gällande betalning, se inbjudan i länken nedan.
Dag 1 – 13 maj
Bor du i Malmötrakten möter vi upp enligt ök och resten av skåningarna hämtas i Ystad lördagen kl. 08.00. Information om plats för avresa kommer längre fram. Då vi satt oss tillrätta, bär resan av till Linköping. Naturligtvis stannar vi till på vägen, dels för kortare paus och dels för att äta lunch, efter eget val.
Vi beräknas anlända till hotellet en bit in på em för att möta upp med dem, som kommer från annat håll. Tanken är att vi tillsammans lär känna det vackra Linköping vid Stångån. Ett detaljerat program kommer senare. Bl.a. finns det möjlighet till pool och spa för dem som önskar det.
Dag 2 – 14 maj
Efter en skön natt och välfylld frukostbuffé bär det på söndagen av till Flygvapnets stora museum, som vår egen Lennart Petersen, kallad “Flygaren“, varit en av initiativtagarna till. Han var en föregångare i vår släkt och deltog inom SAAB i utvecklingsarbetet med allt från Sveriges tidigaste flygplansmodeller till dagens JAS Gripen.
Läs mer om flygvapenmuséet här
Förbered Dig på några spännande timmar då vi blir guidade av Lennarts kolleger på plats.Vi har som ett projekt att fixa en god lunch innan… vi beger oss av hemåt på söndag em.
Ta del av hela inbjudan här
_ _ _
Släktträff Johannamuseet , Skurup 30 juli 2016
Årets släktträff var förlagd till Johannamuseet i Skurup, som är Skånes största enskilda museum och visar upp ett brett register av såväl 1900-talets miljöer som föremål.
Mötet började med kaffe på verandan! Därefter hälsade museets ägare muséets Bengt Almqvist oss välkomna och gav oss en utförlig och spännande guidning kring muséet som grundades 1983 av hans far Manfred Almkvist, vars stora intresse för teknik och kanske framför allt fordon, grundlades redan i unga år. Han berättar att det är Manfred Almkvist som ensam stått för insamling och renovering av föremålen. Därför fungerar också större delen av samlingarna och lånas ut bl.a. till filminspelningar. Varje år har muséet en specialutställning och årets utställning handlar om hur den mekaniska spelkulturen började.
Efter guidning var det dags för årsmöte i ”Stugan” och sedan lite eftersnack som sig bör innan vi skiljs åt. En önskan kom upp från en av våra släktingar att vi under nästa år ska göra en bussutflykt till Flygvapenmuséet i Linköping för att ta del av det arbete som lagts ner av Lennart. Claes tittar på möjligheterna att hyra buss och Ann-Christin (Lennart dotter) lovar att ställa upp som guide! Fortsättning följer:)
Följande ledamöter valdes in till styrelsen:
Ordförande: Kent Ivarsson. Övriga ledamöter: Gertrud Ewaldz, Ann Kristin Petersen, Peter Pirbos, Karin Alvinsson. Suppleanter Peter Andersson och Joakim Fäldt. Revisor Rolf Ivarsson
Vi är fortfarande så glada och imponerade av att vår äldsta släkting Margit är med oss, här flankerad av dottern Eva!
Text: Henriette Ellberg och källtext av Bengt Almqvist, Johannamuséet
Källa: Minnenas museum – Johannamuseet
_ _ _
Släktträff Kivik 25 juli 2015
Årets släktträff som ägde rum i Kivik den 25 juli inleddes med ett kraftigt regn men efter regn kommer solsken så träffen slutade med solsken och en klarblå himmel! Vi träffades i den gamla genuina Sågmöllan samlades vi för kaffe och stor och god kanelbulle. Arekeolog Ann-Louise Svensson berättade i närmare 1 timme mycket medryckande om Bronsåldersgraven (1700-1100 f.kr) som vi sedan besökte. Inne i graven fick vi se kistan med de mycket berömda hällarna. Även här fängslade arkeologen oss med sina kunskaper.
Så bar det iväg mot Kiviks Musteri. En fantastisk och välbesökt anläggning som ligger i södra delen av Kivik, där äppelodlingarna möter Hanöbukten med sina krivita stränder. Här planterade Henric Åkesson 1888 de äppelträd som skulle bli Sverges första yrkesmässiga fruktodling och lade samtidigt grunden till familjeföretaget Kiviks Musteri. Man tillverkar frukt och bärprodukter med fyra generationers samlade kunskap om hur frukt och bär hanteras för att bevara det nyttiga och den nyskördade goda smaken. Detta fick oss att känna att vi besökte Skånes Provence. Vi bjöds på vällagad kyckling eller laxfilé med tillbehör och husets äppeldrycker. Så pratades det släkt.
Vid 14-tiden kom Eva med moder, hedersmedlemmen Margit. Vi beundrar Eva som liksom föregående träffar låter sin mor få uppleva att än en gång få träffa släkten. Det är alltid roligt att höra Evas skratt som påminner om Margit när hon var ung. Alla pratade skrattade o var glada. Kaffet avnjöts med äppelkakan som tack vare Peter blev ganska stor.
Hela församlingen hälsade till Helge Ewaldz som ägnar stor tid åt att lägga ut sin familjehistoria på Facebook vilket är oerhört uppskattat! Vår släktförening har alla möjligheter att fortleva, men det behövs fler nya unga krafter som kan ta vid, eftersom flera i styrelsen börjar bli i övre medelåldern. Vi hoppas, att det efter datorhaveri och översvämning kan bli fart igen på vår förening. När vi skildes på eftermiddagen sken solen från en klarblå himmel vilket är ett gott tecken på att vår förening har framtiden för sig! Som dagen gestaltade sig efter regn kommer solsken.
Text: Gertrud Ewaldz
_ _ _
Släktträff Ystads filmmuseum och Skyttepaviljongen i Ystad 26 juli 2014
Vi samlades vid Cineteket, d.v.s. Ystad filmmuseum, besåg detta och senare också ”I Wallanders spår”. Åkte sedan till sandskogen och skyttepaviljongen där ”Sigge” tillsammans med Rolf och Hanna-Lena hade grillad gris med tillbehör uppdukat. I denna avlslappnade miljö njöt vi den goda måltiden. Denna gång fick vi träffa en ny gren på vårt släktträd. Per Svenssonsläkten från Stora Köpinge. Denna släkten kom ursprungligen från Måns Göransson Kabusa. Denne man levde samtidigt med Rasmus Ingvarsson och många äktenskap mellan dessa släkter arrangerades. Således härstammar Helges far från båda släkterna och hans mor från Kabusasläkten likaså Per Svenssons hustru, som var syster till Helges mor. Så pratades det ”hur är vi egentligen släkt?”. Ibland förstår man, ibland inte första gången, men sen kanske. Efter kaffet var det tid att avsluta träffen.
Text: Gertrud Ewaldz
_ _ _
Släktträff Bromma kyrka och hos Gunhild Nehlins gård 3 augusti 2013
Utetemperaturen var närmare 30 grader då vi samlades på kyrkbacken vid Bromma kyrka. Väl inkomna i kyrkan blev vi imponerade över de pampiga gravstenarna mitt i kyrkan framför altaret, där 2 av våra anfäder sedan 1600-talet hade sina vilorum. Det var häradsdomarna Rasmus Ingvarsson och Lasse Ingvarsson, som tydligen varit så betydande att de fått sitt sista vilorum inne i kyrkan. Gertrud berättade om dessa män, och Prosten Jan Wenzelberg berättade om den gamla kyrkan. Pia Ewaldz underhöll med violinmusik. Vi avslutade med att unisont sjunga ”Härlig är jorden”. Vi åkte sedan den lilla biten till Bussjö 5, där vi hade picknick i Gunhild Nehlins vackra trädgård. Gunhild hade växt upp på släktgården. Det var Bussjö 5 som Rasmus Ingvarsson brukade på 1600-talet. Gården med den vackra trädgården blev mycket beundrad.
Text: Gertrud Ewaldz
_ _ _
Släktträff Krukmakeriet och Skyttepaviljongen i Ystad 12 maj 2012
Ystad var platsen för nästa släktmöte. Vi träffades i verkstaden hos krukmakaren Lena Palmgren i det vackra medeltidshuset på Stortorget. Lena satte genast igång med
att undervisa dem som var intresserade av att dreja. Många alster växte fram. Efter bränning skickades de senare till ”konstnären.” Flera köpte en ”lurblåsare” med sej hem.
Så bar det iväg till Skyttepaviljongen i Ystads sandskog där vi genast kände doften av den grillade grisen. ”Sigge” bjöd till bords och vi lät oss väl smaka. Sedan pratade vi släkt och försökte få ordning på våra rötter. Nils-Henrik Salomonsson hjälpte till med att reda ut släkten van der Pott och berättade sedan på okonstlat språk om hur ett husförhör gick till. Vi fick veta vad en ”avuring” och en ”vantrövling” var. Efter kaffet var det dags att åka hem med huvudet fullt av släkthistorier.
Text: Gertrud Ewaldz
_ _ _
Släktträff Tomelilla Kulturhus 5 juni 2011
Årets släktträff förlades till Tomelilla kulturhus. På storbildsskärm skulle vi bese våra relationer inom våra släkter, men internetanslutningen på kulturhuset fungerade inte.
Lennart Petersén blev presenterad som årets profil och berättade med inlevelse om sin tid som ingenjör på SAAB, och om projektet Blå Johan som han varit initiativtagare till. Vi besökte också utställningen ”Kvinnokraft ”i samma hus, där ett vävt 1700-talstäcke rönte uppskattning. Täcket som nu ägs av Henriette Ellberg har gått i arv på kvinnosidan i 7 generationer. Promenad till Stora hotellet för lunch och gruppfoto, och sedan till Hasse & Tage museét samt slutligen kaffe på Café Picasso, blev en utmärkt avslutning på dagen.
Text: Gertrud Ewaldz
_ _ _
Släktträff på Prins Bernard i Malmö den 8 maj 2010
Joakim Feldt hade inbjudit oss till båten Prins Bernhard västra hamnen Malmö. Joakim som var årets profil presenterades och intervjuades. Han berättade om framtida planer på västra hamnen. Som nästa årets profil utsågs Lennart Petersén. Som gästföreläsare berättade Jan-Öjvind Swahn om ”Skånska varulvar”. Professor Sten Skansjö talade om ”När blev Skåne svenskt-egentligen? Portalen Mötesplats Ramsåsa invigdes med bandklippning. En härlig lunch serverades ackompanjerad av trubaduren Erik Lindqvist.
Text: Gertrud Ewaldz
_ _ _
Rapport från kusinträff i Fyledalen 21 aug 2010
Kusinträffen ägde rum i Fyledalen vid banvaktsstugan. Fyledalen ligger väldigt vackert vid Silverbäcken, som numera är ett Naturreservat. En otroligt härlig dag i gemytets tecken. Solen sken, fåglarna kvittrade o en ljum bris fläktade oss. Alla trivdes o tyckte att naturen vid den lilla porlande ån o den öppna gläntan var rätt vald plats. När alla var komna o bänkade vid det speciella ”Asterix/Obelix”-bordet (som rymmer 40 sittande personer) kom snacket igång.
Claes hade gjort en tipsrunda med en del frågor om djur, och ett par frågor om insekter det var 1X 2 frågor.Nu inställde sig hungern, o Claes tände grillkolen o matsäckarna kom fram. Aptiten var god, som den brukar ute i naturen, o korvarna o salladen smakade toppen! Maj-Britt berättade om gångna tider, bl.a. om branden på Everöd 2, då Otto Ivarsson ägde gården år 1928, med all tragik det innebar, men även roliga historier kom fram o orsakade skrattsalvor.
Stephan Ewaldz ordnade dressincykling. Promenad upp till järnvägsrälsen. Där stod 3 st. röda glänsande dressiner. Man besteg cyklarna, 2 pers. på varje. Sålunda kom det sig, att alla släktmötesbesökare som ville, åkte i omgångar sträckan över bron ända till järnvägsövergången vid Tylehögen. Dom kom tillbaka efter en timme, några med svetten drypande, o några herrar med bar överkropp, men – alla var synbarligen belåtna!
Text: Gertrud Ewaldz
_ _ _
Släktträff Österlens Folkhögskola 21 mars 2009
Vår andra släktträff hölls på Tomelilla folkhögskola. Den nybildade föreningen var förut inställd på ”Otto Ivarsson- familjen”, men när Peter Andersson hakade på Helge Ewaldz släktforskning så växte föreningen lavinartat. Vi hade ingen aning om att det kunde bli så stort, men förstod vi konsekvensen?
Föreningen har byggt upp en av landets finaste släkt-och släktforskarportaler. En användarkurs ”Finna dig själv i vår släktportal” anordnades. Dagens gäst var släktingen Jesper Aspegren. Mycket uppskattad medverkan. Margit Ivarsson och Helge Ewaldz utsågs till hedersmedlemmar i föreningen. Maten denna gång kom från Ingelsta kalkon.
Text: Gertrud Ewaldz
_ _ _
Släktträff Ramsåsa 30 aug 2008
Vår första släktträff hemma hos Nils-Henrik Salomonsson på släktgården blev en succé. Släktingar från hela södra Sverige och även Norge deltog.
Kent Ivarsson, ordförande i föreningen, var moderator för mötet. Peter Pirbos visade ett magnifikt bildspel, där släktmedlemmarna var och en kunde känna igen sig. Otto Ivarssons Amerikaresa presenterades av Karin o Rolf Ivarsson. Flygaren Lennart Petersén kåserade kring sitt liv under temat ”Med vind i generna”. Helge o Gertrud Ewaldz berättade i sin tur om ”Rötterna i Kverrestad” och om adelssläkten van der Pott i Sillaröd. Höjdpunkten var kanske den grillade grisen.
Text: Gertrud Ewaldz
_ _ _
Lennart Petersén
Gertruds kusin Lennart Petersén var en intressant man och hans liv kräver sin egen berättelse på denna sida. Den läser du här nedan, skriven av hans dotter Ann-Christin.
Berättelsen om Lennart
Nedan ligger också lite foton tagna vid olika tillfällen, både från hans arbetsliv och vid några av de gånger han gjorde besök i Skåne och i sitt barndomshem i Everöd, där hans hans mor Helga (min mormors syster) lärde honom allt om livet på landet. Han skulle dock välja en helt annan bana i livet, nämligen flyget och ingenjör på SAAB i Linköping.
_ _ _
Släktträff 1984
Denna gång flög Lennart runt med släkten över Tomelilla. Han hade också det gröna planet med, berättar Gertrud.
_ _ _
Släktträff 1980
Denna sommar var Lennart på besök med sin dotter Ann-Christin från Linköping
_ _ _
Vill du veta mer?
Är du intresserad av att veta mer om RAMS släktportal eller om hur man börjar släktforska får gärna ta del av följande länkar:
_ _ _
Ramsåsa släktforskarförening
Genealogi.se
My Heritage
Vill du komma i kontakt med föreningen, kontakta mig Henriette Ellberg tel 0738-11 22 12 eller gärna dess ordförande Kent Ivarsson, tel 073-544 78 37
Varmt välkommen!
/Henriette