Skogshejdan

Skogshejdan

 

”Hajan”, eller Skogshejdan var något av en favorit för vår familj när jag var liten.

När mor stängt affären (Lindströms Barn- och Tonårskläder i Tomelilla), packade vi ryggsäcken med fika och tog hunden i bilen och med oss ut till Skogshejdan – helst vår eller höst, då här var som vackrast.

Jag minns att jag faktiskt också åkt skridskor på sjön med scoutvänner, när det var rejäl vinter under sent 70-tal, men jag hittar ingen bild…

När jag sedan själv fick barn fortsatte min egen familj att bege sig hit en och annan vacker vårdag!

Johan (äldste sonen f-85) i skogen med hela stora familjen 1986

Miljön är underbar och barn gillar att kunna springa i den kuperade terrängen. Det gäller dock att ha bra på fötterna (stövlar är att rekommendera) då det ibland kan vara fuktigt i markerna.   En riktigt skön svensk hage, med betande djur när den är som bäst!

 Min far Helge omgiven av sina barnbarn. Från vänster:min brors barn Alexander, f-90, Josefin f-93, sedan tcå av mina egna Maria f-92 och Erik f-90. Oskar f-97 bär jag själv i sele på magen denna härliga höstdag

På Äventyr i Fyledalen och Skogshejdan i hälsans tecken  

En solig söndag i slutet på april 2009 hade jag förmånen att få följa med min bror ( Stephan Ewaldz) till Fyledalen på företagsaktivitet i ”det gröna apoteket”, tillsammans med  Åsa Nyström, hälsovägledare från S:t Olof.

Det blev en händelserik dag i strålande vårväder, full av intryck, natur- och djurupplevelser, yoga i skogshejdan, information om vad som är ätligt i naturen och dessutom nyttigt, såsom tex späda bokblad, körvel, rölleka, maskros och kirskål. Det finns mängder att hämta i naturen både till vardagsost och till läkning.

Hälsovandring i Fyledalen och Skogshejdan

Gruppen (ett 20-tal apotekspersonal från Malmö) började sin dag med att cykla dressin från Österlens Folkhögskola i Tomelilla till banans nuvarande ändstation – banvaktstugan i Fyledalen. Till lite fika informerade sedan Stephan om järnvägens historia, banvaktens liv och leverne på den tiden rälsen ännu trafikerades av riktiga tåg, fram till 1971. Han berättade också om hur Fyledalen ligger honom varmt om hjärtat och hur viktigt det är och hur bra vi mår av att vistas i naturen. Vi gick sedan på en tretimmarsvandring med tre stopp genom dalen och upp på dess ena långsida.

Thestund vid Virskurran

På ett annat stopp, njöt vi av the, gjort på bla nässlor och smakade på medhavda äpplen, till ljudet av klockgrodans märkliga läten från Virrskurran – det lilla vattenhålet nedanför platån vi satt på.

Yoga med Åsa Nyström i Skogshejdan

Vi följde de lättrampade skogsvägarna, genom den efter höststormarna på 60-talet, inplanterade barrskogen och gick vidare in i ett av de njutbara reservaten – Skogsheidan, där vi fick ”prova på” lite yoga under Åsas ledning. Underbart avkopplande att stå barfota i gröngräset, höra fåglarna kvittra och bara vara….Önskar att det alltid var vår!

Väl tillbaka, trötta och hungriga avslutades dagen med ”rallartallrik” från Ingelsta Kalkon och cider från Kiviks Musteri. Åsa föreläste sedan om allt grönt och nyttigt som bara ligger serverat för våra fötter om vi tittar efter lite extra när vi är ute och traskar i naturen. Mycket av det som vi egentligen tycker är ogräs är i själva verket rena medicinen. Efter detta njöt vi en chokladbit från Österlenchoklad i Skåne Tranås och därefter var det dags att säga hej då till Malmögänget, som nu fick vända på dressinerna 180 grader för att cykla tillbaka in till Tomelilla.

Läs mer om dressincykling och företagsaktiviteter på www.dressin.se
Läs mer om Åsa Nyström och hälsovägledning på ww.smilingmountain.com
Fakta om Skogshejdan: Naturskyddsföreningen

 

Lämna ett svar