Vandra längs Skåneleden

I går sa maken till mig: – Du gumman, om vi skulle vandra en bit på Skåneleden i morgon!
Lite förvånad blev jag, för vi har nog inte vandrat tillsammans på ett bra tag. Det blir mest jag och hunden och så de vanliga promenaderna vi möjligtvis gör tillsammans på hemmaplan, till Skogsbacken eller möjligtvis Fyledalen.
Jag var därför inte sen på att nappa och sagt och gjort gav vi oss alla tre iväg i morse,  till Sövdesjön, för att börja vår vandring längs Skåneleden och en del av Etapp 20, även kallad Blentarp-Snogeholm.

Sovdesjon med Ester 3Vi valde att parkera vid Tockarpsvägen, där det finns en underbar liten sandstrand…

Vi följde sedan leden mot Simontorp, dvs norrut, längs sjön, genom vackra Sövde by, där det finns en hel del att titta på och som vi också besökt flera gånger.

IMG_4601

 

Rekommenderar ett besök på Sövde Musteri, som är öppet året runt, Amfiteatern, där det spelas en hel del konserter sommartid, Bastubåten, som går att hyra för mindre sällskap och så då förstås den ljuvliga lilla stranden mitt i byn!

En idyllisk liten by helt enkelt.

 

Vi fortsätter sedan in i skogen vid idrottsplatsen och går och strosar längs leden med hunden springande längs benen på oss…

Precis som vanligt alltså. Vilken skog sedan!- Riktigt trolsk och vacker och med höga trädkronor där ljuset sipprar genom så fint.

Efter en timmes vandring känns det lagom för fika och lite bad..

 

IMG_4621
Som av en händelse hittar vi en liten brygga alldeles intill leden där vi stannar en stund och bara njuter…

Hunden och Ulf simmar tillsammans och jag  måste erkänna att även jag tar mig ett dopp, även om jag tycker att sandbotten i insjöar är gräslig.
Så småningom öppnar sig skogen och markerna öppnar sig! Här fortsätter sedan leden vidare höger mot Blentarp.

 Just här tycker vi därför att det är dags för ett litet ”off track äventyr” och bestämmer oss för att istället svänga vänster och gå runt sjön istället för att gå samma väg tillbaka. Till Blentarp ska vi alla fall inte gå eftersom vi har bilen på andra sidan sjön…

Sagt och gjort fortsätter vi längs grusvägen till vänster och så ner mot betesmarkerna vid sjön.

En vacker vy möter oss  och vi får visserligen ta vissa avstickare över ängar, sköna backar och  lite betesmarker, men på det stora hela går det bra och blir betydligt närmare än att vända och gå tillbaka samma väg som vi kom.  

På de flesta ställen finns övergångar med stege och annars kryper vi under staket och hjälps åt att hålla upp det åt varandra.

Vandringen på 12,5 km tar ca 4 timmar och vi enades om att vi borde göra detta lite oftare. Vi har sett så mycket vackert och skriftande landskap i dag och har verkligen kopplat av tillsammans, så som man bäst gör då man går lugnt och fint tillsammans utan att direkt ha något planerat. Rigtigt gött!
IMG_4641

Vi kan varmt rekommendera att välja någon av alla de ca 80 leder som finns i Skåne.
Packa ryggsäcken och ta på dig bästa vandringsskorna och glöm inte vattenflaskan!

 Och för dig som undrar om man gå utanför leder som vi gjort, så är det både tillåtet och spännande att byta led och gör lite genvägar, så länge du bara stänger grindar efter dig, inte stör djur eller på annat sätt gör intrång på annans mark. Se också upp för mindre trevliga betesdjur!

God Tur!