På tal om samarbete

IMG_5076Jag vill återknyta till en diskussion vi haft på facebook och som gång på gång går tillbaka till att vi måste bli bättre på samarbete och känna stolthet över vad vi faktiskt lever och verkar i här på Österlen.

För en besökare som kommer hit betyder det inte så mycket i vilken kommun man bor, upplever eller äter i, men värdskapet och gemytet oss företag emellan ska lysa som en gloria över våra huvuden och föra oss samman. Rekommendationerna ska slungas över gränserna som kanonskott och vi ska känna att det är VI, TILLSAMMANS, som gör att gästerna stannar, rekommenderar sina vänner, återvänder och njuter av att vara i vår landsända hela året om…

Det må vara hänt att vi inte talar om gränser men likt förbaskat är det många gånger här vi fortfarande sätter de STORA samarbetsmöjligheterna för regionen i sydost när det gäller kommunal och regional satsning. Se bara på min egen kommun Tomelilla, som ligger utanför det tidigare så starka samarbetet med Simrishamn. Nog stöttar vi som lever och verkar här varandra och rekommenderar varandra för det vi gör och inte var vi bor. Det har vi ALLTID gjort, åtminstone där jag är uppvuxen…

Det är när det handlar om investeringar och samarbeten för att visa var vi verkligen finns på Europakartan, som vi måste lära oss att ta bort skygglapparna och ta varandra i händerna på riktigt.

Självklart är vi stolta över vår hembygd! Ibland är vi så stolta så att vi inte inser att gästerna troligtvis sätter ”favorit” på dig och återvänder till dig just för att du varit generös och rekommenderat andra platser att besök, äta och bo på under min vistelse. Jag måste bara veta att de har öppet och när de har öppet.

Öppettiderna har varit och är fortfarande ett dilemma för våra besökare sedan jag började på min första arbetsplats (Simrishamns Turistbyrå). Jag minns att vi våren 1987 gjorde en maskinskriven förteckning på alla restauranger och caféer som hade öppet under Konstrundan, efter att först ha ringt runt till samtliga. Sedan delade vi ut den till alla konstnärerna i (märk) Simrishamns kommun!. Det är ju lättare att arbeta inom begränsade områden, för då jobbade man ju bara för näringen i sin egen kommun 🙂 och det gör vi faktiskt fortfarande. Den stora skillnaden är att vi idag har en digital möjlighet att faktiskt på ett svindlande sätt passera denna till synes helt osynliga begränsning och då borde det också vara lättare att genom en enkel uppdatering faktiskt säga OM och NÄR du har öppet oavsett om du har din verksamhet  i Ystad, Tomelilla, Sjöbo eller Simrishamn. Hur svårt kan det vara? Vi har max 3,5 mil till varandra här nere i hörnan. En gemensam sajt borde vi ha, där alla hade sin inloggning till sitt företag, men där representanter från samtliga kommuner stöttade och registrerade de rent gemensamma besöksmålen och där startsidan pryddes av en härlig klickbar karta och bildspel utifrån googemaps. Det skulle vara möjligt att för alla (givetvis både besökare och boende) kunna gå in på den gemensamma sajten och (som i tripadvisor) rekommendera platserna, ranka dem och lägga in bilder på dem. Naturligtvis skulle vi också ha en app, eller varför inte BARA en app!

Jag ser bara ett problem här och det är att de som idag har kontroll då måste släppa på den samt att alla tror att samarbeten bara kostar pengar och onödig tid.  Många kommer nog säga att jag är naiv och till viss del stämmer det kanske, men jag vill vända på det och säga att har vi inte hjärtat med oss hela vägen utan bara ser det här samarbetet som en profit då kan vi glömma alltihop och köra på som innan och tänka ”Det var bättre förr”
… Men det var det väl inte, eller?

    Ditt namn (obligatorisk)

    Din epost (obligatorisk)

    Ämne

    Ditt meddelande