Utan nätverken stannar Österlen

Konstrundan på Österlen - ÖSKG

Östra Skånes Konstnärsgille bildades 1974 och är en förening för aktiva konstnärer boende i Simrishamn, Sjöbo, Tomelilla, Ystad och Kristianstad, men redan 1968 startade Sveriges, och förmodligen världens, första konstrunda av några konstnärer bosatta i Maglehem/Degeberga-området. 1971 startade den första Konstrundan på Österlen under just påskhelgen och kan väl säga sig vara startskottet för nätverkande företagare att bjuda in besökaren i sina ateljéer och hem, för att visa och naturligtvis sälja sina alster. Idag arrangeras evenemanget  fortfarande av Östra Skånes Konstnärsgille och består numera av 139 utställare och lockar ca 100.000 besökare på 10 dagar. En av Mitt Österlens pärlor Eva Troedsson och Keramika Fantasia som varit med i föreningen i många år.

Äppelmarknaden i Kivik

Äppelmarknaden i Kivik, tog sin början 1987 och hade redan 1988 6.000 besökare. Idag lockar marknaden omkring 25.000 besökare varje år till Kiviks hamnplan och genererar förmodligen flera tusen besökare till omgivande näring såväl före som efter evenemanget.

Genväg Österlen

På Mitt Österlen finns det många kreativa företagare, som vill se en levande landsbygd 365 dagar om året och inte enbart under den mest välbesökta turistsäsongen.
Två av dem är pärlor på Mitt Österlen och heter ML BorstTeknik AB samt Åsgårds Gårdsbutik och tillsammans med ett 30-tal andra företag bildade de för  5 år sedan de nätverket Genväg Österlen på väg 1570, som den egentligen heter, vägen som går mellan byarna Komstad och Skåne Tranås…

Att färdas denna på denna väg genom landskapet är en upplevelse i sig och vägen är kantad av spännande och inspirerande besöksmål, intressanta och aktiva företag med det primära syftet är att locka ut besökare/kunder till landsbygden. Tillsammans med nätverket kan de gå samman kring annonsering och göra arrangemang tillsammans. Samarbetet öppnar också för andra möjligheter, såsom genomförandet av gemensamma utbildningar och diskussionsforum. En hel del gemensamma event går av stapeln varje år –  Öppet hus dag ( 2014, den 13 sept) samt Event i Skåne Tranås ( 2014 den den 11 okt), med hantverkare, mat, modevisning,  ponnyridning och andra aktiviteter tillsammans  med de nätverkande företagen. 

Matrundan Österlen

Ett annat nätverk är Matrundan Österlen , som i år gick av stapeln för sjunde året i rad och varje år infaller under Kristi Himmelsfärdshelgen. Nästa år blir det alltså den 14-17 maj.

Under Matrundan erbjuds upplevelser knutna till mat, såsom kryddvandringar, vinprovning, besök på gästgivaregårdar och gårdsbutiker. Syftet är delvis detsamma som med Genväg Österlen, nämligen att få besökarna att handla direkt i butik/på gård och se att det produceras säljes en mängd spännande produkter på landsbygden. Matrundan är också en helg som skapats för att marknadsföra företagen på lång sikt och att de även går att besöka resten av året. I fjol hjälpte Mitt Österlen till som webbmaster och med att samordna företagens evenemang under Kristi Himmelsfärdshelgen.

 

Österlen Lyser

Slutligen vill jag nämna ett tredje fantastiskt nätverk, som jag också haft nöjet att delta i styrelsen för under år 2013. Jag tänker förståss på Österlen Lyser, denna ljusets helg, som i år fyller 10 år och som varje år drar man ur huse under en av de mörkare helgerna på hösten.

Alla helgons helgen ( 2014 den 31 okt-2 nov), då de medverkande företagen öppnar upp sina verksamheter för besökare och ordnar evenemang som får oss att se ljust på Österlens framtid även utanför de traditionella besöksmånaderna.

Jag vill påstå att engagerade företagare och ett rikt nätverkande är en av de absolut avgörande anledningarna till Österlens dragningskraft och också en av förutsättningarna till att många väljer Österlen som resmål under årets alla månader. Varmt välkommen – vi har öppet!