Haväng

Haväng

Haväng och Vitemölla strandbackar är naturreservat och en gudomlig plats, som jag besökt många gånger.

Minns speciellt ett tillfälle, i aug sommaren 2012, en av de varmare dagarna på semestern. Kvällen före hade vi födelsedagsfest för yngste sonen Oskar, så det blev sovmorgon dagen därpå. Ulf (maken) begav sig tidigt iväg till äldste sonen Johan i Lövestad för att spika tak och jag försökte så sakteliga få upp hemmavarande son och dotter ur sina sängar, där de fortfarande sov sött som små murmeldjur.

I dag blir det varmt, var min första tanke, men värmen kom liksom smygande och jag fick lust att bege mig till havet med hunden och gärna också tillsammans med de barn som ville följa med! Ingen lätt uppgift, förstod jag alltså, då kvällen blev sen och båda vill sova.

Jag kände helt enkelt för en utflykt utöver det vanliga och gärna med bad. Hunden, som vanligtvis lämnas hemma i det svala huset vid denna temperatur, fick också följa med.

Det slutade med att jag fick med mig mina töser, dottern Maria och hunden, Ester och sedan bar det iväg norrut mot Haväng och STF Vandrarhem Haväng, där vi ställer bilen.

Mina töser

Vi gör sedan en kort vandring längs Skåneleden, som går bakom vandrarhemmet, via de vackra Öradekarsfallen, förbi Lindgrens Länga, över lite backar och når så slutligen havet, där vi svalkar oss med lite bad och fika.

Vilken dag och vilken värme! Vi tror inte riktigt att det är sant och att det är här i Sverige. Det känns overkligt på något sätt.

Öradekarsfallen Lindgrens LängaHavängHavängHaväng

Fakta:
Reservatet sträcker sig utmed cirka 2,5 km av Hanöbuktens strand från Verkeåns mynning i norr till Vitemölla i söder. I den mellersta delen av reservatet rinner Klammersbäck i en djup lövskogsbevuxen ravin. Större delen av reservatet är öppna betade hedar. Norr och söder om Klammersbäckens ravin växer även tallskog. De sandiga backarna som höjer sig in mot land är lämningar från den senaste istidens avsmältning för cirka 13 000 år sedan. Vitemölla strandbackar är en av de sista lokalerna av sandstäpp, en numera mycket sällsynt vegetationstyp i Sverige som endast finns i sydöstra Skåne.

Området har bebotts sedan de första människorna invandrade efter den senaste istiden. Av ett flertal förhistoriska gravar och boplatser i området är Havängsdösen den mest kända. Havängsdösen är en cirka 5 500-årig grav från bondestenåldern och ligger strax norr om reservatet. Strax nordväst om reservatet ligger Lindgrens länga, ett utemuseum med information om områdets historia, kultur och natur.

Haväng och Vitemölla strandbackar är även ett natura 2000-område.

Källa: Wikipedia

Lämna ett svar