Brösarps norra backar

Brösarps Norra Backar

Av privata skäl  har jag väldigt starka band till Brösarp, eftersom det varit min arbetsplats under sju år, nb 2001-2007, då jag var föreståndare på Vägstationen – då Turistinformation.  I samma hus finns en restaurang, som under åren som gått,  drivits av olika entusiastiska krögare och entreprenörer. Sedan 2011 ägs och drivs vägkrogen, idag kallad ”Backakrogen”,  av Brösarps Gästis. På vägstationsområdet äger också sedan 2016 den populära ”Skånes Matfestival” rum. Läs mer på Brösarps Gästis

Brösarps by, sett från Norra Backarna
Brösarp har också varit en plats, dit jag som barn åkt med föräldrarna och senare med egen familj – för att vandra och vintertid åka skidor och pulka. De härliga backarna norr om samhället inbjuder just till detta – att röra på sig och njuta av utsikten.

Brösarps Norra Backar
Skåneleden passerar bla över de norra backarna och är du intresserad av att vandra hela Verkeåleden, rekommenderar jag Österlenleden på Skåneledens hemsida, där du hittar inte mindre än 100 mil underbar natur!

Svampplockning på Brösarps Norra Backar

Ystad & Österlen - resguide till din telefon

 

 

 

 

 

Idag finns de också en bra resguide (app) att ladda ner Ystad & Österlen – Reseguide i din telefon

Fakta:
”Brösarps backar är ett backlandskap beläget i närheten av orten. Backarna, som är avlagringar från senaste istiden, hålls öppna genom betning. De är kalkhaltiga och består främst av mo och sand. Området är känt för att vara naturskönt och för sin flora. Den norra delens vegetation har gräsheds- och sandstäppskaraktär. Här växer bland annat sandnejlika, sandlilja och hedblomster. I den södra delen av Brösarps backar hittar man gullviva, backsippa och mandelblom. Skåneleden går genom backarna.”

Läs mer om Brösarps backar här

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *