Fyledalen

Fyledalen

Julikväll i FyledalenJag och min dotter Maria, Fyledalen -94 Foto:Helge EwaldzFyledalen är nog det första besöksmålet mina föräldrar tog mig till som barn och som jag själv tagit mina egna barn till i omgångar. Otaliga är de gånger vi vistats här nere och efter säkra källor, som framkommit genom min fars släktforskning har vi dessutom våra rötter här, så det är kanske inte konstigt att vi dras hit!

Dressincykling -94. Foto:Helge Ewaldz

På vandring med yngste och hunden i Fyledalen hösten 2015

Dressincykling, Fyledalen. Foto: Stephan EwaldzEftersom min bror Stephan dessutom driver dressincykling i dalen sedan 30 år tillbaka har man ju varit här nere ett antal gånger. Läs mer om Äventyr på Österlen här>>Vandring i Ållskog med Åsa Nyström

Stephan har dessutom en hel del företagsevent hit och jag följde en gång med då Åsa Nyström berättade om vad naturen har att erbjuda i form av läkemedel och nyttiga örter och växter, tillsammans med Apotekspersonal från Malmö. En intressant och lärorik dag full av hälsosamma tips!

Sedan blir det Yoga i närbelägna Skogshejdan – en häftig upplevelse.

Läs mer om Åsa företag Smiling Mountain här>>
Yoga i Skogshejdan med Åsa Nyström

Fakta:
”Fyledalen är en djupt skuren dal som ligger i gränsen mellan Tomelilla, Ystad och Sjöbo kommuner. Genom sitt djup råder här ett speciellt klimat, som gör att redan tidigt på våren kan bli rejält varmt och då speciellt på den norra delen av dalsidan. Fyledalen är enligt Nordiska rådet en av Sveriges tio mest värdefulla naturområden. Hit kommer havsörn från svenska ostkusten för att övervintra och unga kungsörnar som drar sig ner från fjällkedjan. På sensommaren ser man regelbundet skrikörn och ibland någon kejsarörn. Vidare finns här även kronhjort, lövgroda och större vattensalamander. Tillsammans med Christinehofs Ekopark finns det dessutom 13 av Sveriges 18 fladdermusarter, vilket gör dem till två av de artrikaste fladdermusplatserna i landet. Man kan hyra dressin i Tomelilla och cykla genom dalen. Det går även att gå längs det gamla järnvägsspåret.”
Källa: Tomelilla Kommun

Lämna ett svar