Haväng

Haväng

Denna gudomliga plats besökte jag så sent som i somras med dotter och hund! Ja, dröm om min förvåning, men hunden var med oss på stranden och det fanns även andra hundar där denna dag.

Vi hade nog valt en av de varmare dagarna och kände helt enkelt för en utflykt utöver det vanliga. Annars skulle man ju kunna tänka sig att vi lät hunden bli hemma och vi for till stranden, som man ju vanligtvis gör då det är närmare 30 grader, vilket inte är så ofta. Hur som helst gjorde vi en lite annorlunda utflykt denna dag.

Kvällen före hade vi födelsedagsfest, så först var det storstädning hemma, minns jag. Ulf (maken) begav sig tidigt till äldste sonen Johan i Lövestad för att spika tak och jag försökte så sakteliga få upp hemmavarande son och dotter ur sina sängar, där de fortfarande sov sött som små murmeldjur…

I dag blir det varmt, var första tanken, men värmen kommer liksom smygande och jag fick lust att bege mig till havet med hund tillsammans med de ungar som vill med! Ingen lätt uppgift, då kvällen blev sen och båda vill sova…

Det slutar med att det blir jag och mina töser som åker iväg norrut, mot Haväng och STF Vandrarhem Haväng, där vi ställer bilen.

Mina töser

Sedan vandrar vi en bit av Skåneleden, som går bakom vandrarhemmet, går över Örakarsfallen…

Örekarsfallen

förbi Lindgrens Länga…
Lindgrens Länga

över krönet,
Haväng

och så ner till havet,
Haväng

där vi stannar för att bada och sola…
Haväng

Haväng

Vilken dag och Vilken värme! Vi tror inte riktigt att det är sant och att det är här i Sverige,,,det känns overkligt på något sätt.

Fakta: Haväng är ett välkänt utflyktsmål på Skånes ostkust. På grund av sitt läge vid Hanöbuktens södra del, alldeles norr om Stenshuvud och i närheten av Brösarps backar, är Haväng ett populärt utflyktsmål för Österlen-turister. Haväng ligger inom Verkaåns naturreservat och kännetecknas av ett närmast hedliknande landskap med ovanlig sandstäppsvegetation och med rik flora och fauna.
Vid Haväng ligger Havängsdösen och ett par kilometer söder om Haväng ligger Vitemölla och Kivik. Från stranden vid Verkeåns mynning och upp till en kilometer ut i havet, finns på havsbottnen välbevarade rester av en tallskog från äldre stenålder. Resterna består bl.a. av stubbar och fallna stammar, varav de äldsta daterats med C14-metoden till en ålder av 10.500 år. I samma område finns tjocka lager av gyttja som under äldre stenåldern avsattes i Verkeåns forntida översvämmade dalgång. I gyttjelagren har arkeologer påträffat flera fiskeanläggningar av trä som är de äldsta kända i världen. Källa: Wikipedia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *