Haväng

Haväng

Denna gudomliga plats vid sydöstra Skånes kust har jag besökt ett antal gånger.

Minns speciellt ett tillfälle, en av de varmare dagarna på semestern. Kvällen före hade vi födelsedagsfest för yngste sonen Oskar, så det blev sovmorgon dagen därpå. Ulf (maken) begav sig tidigt iväg till äldste sonen Johan i Lövestad för att spika tak och jag försökte så sakteliga få upp hemmavarande son och dotter ur sina sängar, där de fortfarande sov sött som små murmeldjur.

I dag blir det varmt, var min första tanke, men värmen kom liksom smygande och jag fick lust att bege mig till havet med hunden och gärna också tillsammans med de barn som ville följa med! Ingen lätt uppgift, förstod jag alltså, då kvällen blev sen och båda vill sova.

Jag kände helt enkelt för en utflykt utöver det vanliga och gärna med bad. Hunden, som vanligtvis lämnas hemma i det svala huset vid denna temperatur, fick också följa med.

Det slutade med att jag fick med mig mina töser, dottern Maria och hunden, Ester och sedan bar det iväg norrut mot Haväng och STF Vandrarhem Haväng, där vi ställer bilen.

Mina töser

Sedan följer en kort vandring längs Skåneleden, som går bakom vandrarhemmet och vi gör en avstickare till de vackra Öradekarsfallen.

Öradekarsfallen

och förbi Lindgrens Länga…
Lindgrens Länga

över krönet…
Haväng

och så slutligen ner till havet…
Haväng

där vi stannar för att bada och sola…
Haväng

Haväng

Vilken dag och vilken värme! Vi tror inte riktigt att det är sant och att det är här i Sverige. Det känns overkligt på något sätt.

Fakta:
Haväng är ett välkänt utflyktsmål på Skånes ostkust. På grund av sitt läge vid Hanöbuktens södra del, alldeles norr om Stenshuvud och i närheten av Brösarps backar, är Haväng ett populärt utflyktsmål för Österlen-turister. Haväng ligger inom Verkaåns naturreservat och kännetecknas av ett närmast hedliknande landskap med ovanlig sandstäppsvegetation och med rik flora och fauna.
Vid Haväng ligger Havängsdösen och ett par kilometer söder om Haväng ligger Vitemölla och Kivik. Från stranden vid Verkeåns mynning och upp till en kilometer ut i havet, finns på havsbottnen välbevarade rester av en tallskog från äldre stenålder. Resterna består bl.a. av stubbar och fallna stammar, varav de äldsta daterats med C14-metoden till en ålder av 10.500 år. I samma område finns tjocka lager av gyttja som under äldre stenåldern avsattes i Verkeåns forntida översvämmade dalgång. I gyttjelagren har arkeologer påträffat flera fiskeanläggningar av trä som är de äldsta kända i världen. Källa: Wikipedia

Lämna ett svar