Stenshuvuds Nationalpark

Utsikt från södra huvudet, Stenshuvuds Nationalpark

Det finns många vackra platser i Stenhuvuds Nationalpark! Du bör inte missa att vandra genom skogen och upp till det södra huvudet (bilden ovan) respektive norra huvudet (bilden nedan) där det har en underbar utsikt.
Utsikt från norra huvudet, Stenshuvuds Nationalpark

Utsikt från Kortels Huvud, Stenshuvuds Nationalpark
En stilla augustimorgon 2019 njöt jag av morgonkaffet på Kortels huvud, en fin plats, som man tyvärr glömmer bort att besöka känner jag…men inte längre!

Jag vill också gärna rekommendera en annan skön plats, som man gärna glömmer bort och den bjuder på en vidunderlig utsikt i såväl söder som öster och det är Kortels huvud, som du når från parkeringens södra ände. Inte så högt, men ack så vackert.

Utsikt från Kortels huvud, Stenshuvuds Nationalpark  _ _ _

En vacker vårmorgon frågade jag min yngste son Oskar (då 12) om vi skulle hitta på något –  med det vet han att jag oftast menar att vi ska bege oss ut i skog och mark… så han svarar:  ”- ja, om jag får ta med mig mina vänner!” – Självklart, säger jag och packar en matsäck.

Med hund och ungar i bilen beger vi oss till en av de vackraste platserna, med den mest bedårande utsikten jag känner till på Mitt Österlen, nämligen Stenhuvuds Nationalpark!

Hit har även jag rest med föräldrar, skola och scouterna.  Jag vill minnas att vi faktiskt hade en Strandhajk, som avslutades just i Kivik, alldeles intill. En underbar vandring, där vi gick och småpratade med varandra, som man ju gör när det inte finns något annat att göra. Skön avkoppling, helt enkelt, som sker alldeles för sällan numera…

Vätskepaus på Stenshuvud

Södra huvudet

Norra huvudet

Grön och grann är skogen

En avsvalkande avslutning på dagen är ett måste!

Fakta:
Stenshuvud i Södra Mellby socken i Simrishamns kommun är Linderödsåsens branta avslutning i öster mot Hanöbukten i Östersjön.

Stenshuvud är sedan 1986 en nationalpark på 390 hektar. Parkens hjärta är det 97 meter höga restberget, som skjuter ut i havet och därmed bryter den jämna strandlinjen.

Till största del består parken av lövskog, i synnerhet avenbok och bok. Under vårtid är bokskogen beväxt av stora mängder vit- och gulsippor. I den södra delen finns öppen hedmark med ett glest bestånd av enbuskar. Heden domineras av torrmarksväxter som sandstarrborsttåtelhedblomster och backtimjan. Parken har ett rikt fågelliv, med skönsång från till exempel näktergalen.

På bergets topp finns vissa rester av en fornborg från folkvandringstiden (ca 400-talet). På området finns ett naturum. Där finns information om Stenshuvuds geologiflorafauna och kulturhistoria. Där finns även information om olika utflyktsmål med mera.

Den 31 maj 1749 passerade Carl von Linné och sekreteraren Olof Söderberg Stenshuvud. I reseprotokollet kan man läsa följande: ”Stenshufvud är et högt berg, som ligger in på sjelfwa hafskanten til en nyttig landkänning för de sjöfarande”.

Enligt legenden fick berget sitt namn efter jätten Sten (förr kallad Stenhogubben) som bodde i Stenhogubbens grotta på bergets branta nordsida. Ett flertal folksägner finns kopplade till jättens illdåd i trakterna.

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Stenshuvud

Lämna ett svar