Stenshuvuds Nationalpark

Det finns många vackra platser i Stenhuvuds Nationalpark! Vanligtvis det vanligaste är kanske att besöka det södra respektive norra huvudet, gå längs stranden och titta in på Naturum, men för några år sedan blev jag visad ännu en skön plats med en vidunderlig utsikt i söder och öster och det är Kortels huvud, som man når från parkeringens södra ände. Inte så högt, men ack så vackert. Hit har jag varit ett antal gånger sedan dess och i år 2016 var jag här med hunden i maj och dec.

Vacker utsikt från Kortels huvud, Stenshuvuds Nationalpark i dec,2016

Ester och jag vid Kortels huvud_april 2016

_ _ _

En vacker vårmorgon 2009 frågade jag min yngste son Oskar (då 12) om vi skulle hitta på något –  med det vet han att jag oftast menar att vi ska bege oss ut i skog och mark… så han svarar: -jo, om jag får ta med mig mina vänner! – Självklart, säger jag och packar en matsäck.

Med hund och ungar i bilen beger vi oss till en av de vackraste platserna, med den mest bedårande utsikten jag känner till på Mitt Österlen, nämligen Stenhuvuds Nationalpark!

Hit har även jag även varit med föräldrar, skola som scouterna.  Jag vill minnas att vi faktiskt hade en Strandhajk, som avslutades just i Kivik, alldeles intill. En underbar vandring, där vi gick och småpratade med varandra, som man ju gör när det inte finns något annat att göra. Skön avkoppling, helt enkelt, som sker alldeles för sällan numera…

Stenshuvud

 Första pausen och alla är törstiga - även Ester!

Äppelträden står i full blom

Södra huvudet

Norra huvudet

Grön och grann är skogen

En avsvalkande avslutning på dagen är ett måste!

Fakta:
Stenshuvud i Södra Mellby socken i Simrishamns kommun är Linderödsåsens branta avslutning i öster mot Hanöbukten i Östersjön.

Stenshuvud är sedan 1986 en nationalpark på 390 hektar. Parkens hjärta är det 97 meter höga restberget, som skjuter ut i havet och därmed bryter den jämna strandlinjen.

Till största del består parken av lövskog, i synnerhet avenbok och bok. Under vårtid är bokskogen beväxt av stora mängder vit- och gulsippor. I den södra delen finns öppen hedmark med ett glest bestånd av enbuskar. Heden domineras av torrmarksväxter som sandstarrborsttåtelhedblomster och backtimjan. Parken har ett rikt fågelliv, med skönsång från till exempel näktergalen.

På bergets topp finns vissa rester av en fornborg från folkvandringstiden (ca 400-talet). På området finns ett naturum. Där finns information om Stenshuvuds geologiflorafauna och kulturhistoria. Där finns även information om olika utflyktsmål med mera.

Den 31 maj 1749 passerade Carl von Linné och sekreteraren Olof Söderberg Stenshuvud. I reseprotokollet kan man läsa följande: ”Stenshufvud är et högt berg, som ligger in på sjelfwa hafskanten til en nyttig landkänning för de sjöfarande”.

Enligt legenden fick berget sitt namn efter jätten Sten (förr kallad Stenhogubben) som bodde i Stenhogubbens grotta på bergets branta nordsida. Ett flertal folksägner finns kopplade till jättens illdåd i trakterna.

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Stenshuvud

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *