Christinehofs Ekopark

Chistinehofs Ekopark

Under de senaste 20 åren har det skett ett omfattande markarbete på ägorna kring Christinehofs slott för att så sakteliga återskapa våtmarkerna i syfte att rädda utrotningshotade djur och växter, som är viktiga för att bibehålla den biologiska mångfalden i svensk natur. Hela området kring slottet och längs Verkeån fick då namnet Christinehofs Ekopark.

Natur- och kulturlandskapet runt Christinehofs slott är egentligen en spännande resa från jordens födelse ända fram till 2000-talet. Utöver några av Skånes vackraste naturområden finns här också viktiga kulturhistoriska platser.

Christenehofs Ekopark

Ekoparken är populärt besöksmål året om för såväl privatpersoner, företagsgrupper, gruppresor och skolor som vill uppleva Skånes natur och kulturhistoria i en unik miljö och på ett hållbart sätt – på egen hand eller tillsammans med kunniga och engagerade guider.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 5E60DB5D-9F2F-4E3C-BB17-F935CF3E2586-1024x768.jpeg Efter några års uppehåll öppnades slottet åter för allmänheten hösten 2016  och drivs idag av den fristående kulturföreningen Christinas Wänner, som då slöt då avtal med Högestad & Christinehof och håller i evenemang och aktiviteter på slottet.  Läs mer på www.christinehofsslott.se

Slottsparken är som vanligt alltid öppen för besök och passar sig väl för en pick-nick.

Som barn blev det en hel del vandringar med föräldrarna längs Skåneleden på helgerna och då inte minst på vår egen Österlenleden, som då bara hette Verkeåleden, eftersom den följer dess ringlande färd från Verkasjön, via vattenfallet Hallamölla, för att så småningom rinna ut i havet vid Haväng, som får en egen presentation under rubriken Jordiska paradis.

Sommaren 1984 fick jag mitt första sommarjobb i Ystad-/Österlenregionen, nb som turistvärdinna på Tosselilla Sommarland, som då drevs av Tomelilla kommun. Påläst som man ville vara innan jobbstart reste vi runt, föräldrarna och jag och följde turistbyråns rekommendationer om vilka hembygdsgårdar, slott och natursevärdheter man inte fick missa och här ingick naturligtvis  Christinehofs slott och det närbelägna vattenfallet Hallamölla, som med sina 23 m för övrigt är Skånes högsta, fritt fallande.

Dåvarande ansvarig för muséet, Alv guidade gärna kring kvarnen och berättade om den gamla tiden.

Ett annat minne som dyker upp är när jag en eftermiddag 2012 passade  besökte det lilla muséet vid Hallamölla (som sköts av Albo Härads hembygdsförening) för att språka en stund med Alv, som jobbat här även då vattenkvarnen var i bruk. En fantastisk man, med stort kunnande kring trakten.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 1D69B0F8-AF55-4825-BEFE-3283CF4FCC90-1024x768.jpeg

Vid ett besök i september 2019 stannade jag en stund för att njuta av vattenfallet och stillheten och insåg då att det hänt en del på 7 år, som bilden nedan visar.

Hallamölla Vattenfall - bilden tagen 2012
Läs mer om Hallamölla och Christinehofs Ekopark här 
Hitta hit

Lämna ett svar