Christinehofs Ekopark

2abb6e738e (1)Under senaste 10 åren har det skett ett omfattande markarbete på ägorna kring Christinehofs slott för att så sakteliga återskapa våtmarkerna i syfte att rädda utrotningshotade djur och växter, som är viktiga för att bibehålla den biologiska mångfalden i svensk natur. Hela området kring slottet och längs Verkeån fick då namnet Christinehofs Ekopark.

Natur- och kulturlandskapet runt Christinehofs slott är egentligen en spännande resa från jordens födelse ända fram till 2000-talet. Utöver några av Skånes vackraste naturområden finns här också viktiga kulturhistoriska platser.

Ekoparken är populärt besöksmål året om för såväl privatpersoner, företagsgrupper, gruppresor och skolor som vill uppleva Skånes natur och kulturhistoria i en unik miljö och på ett hållbart sätt – på egen hand eller tillsammans med kunniga och engagerade guider. Slottet slår efter uppehållet hösten 2016 åter upp sina portar  för allmänheten. Det är den nybildade Christinas Wänner som har slutit avtal med Högestad & Christinehof kommer att öppna under vå-/sommaren 2017.

Slottsparken är som vanligt alltid öppen för besök och passar sig väl för en pick-nick.

Sommaren 2017 kommer även de 32 totempålarna som gjordes i ett projekt tillsammans med Street-art Österlen att finnas kvar.

Läs mer om vad du upplever i Ekoparken här 

6701514 Snogeholm Hette på ryggenNär jag var barn var mina föräldrar med i Svenska Turistföreningen och det gjordes en hel del vandringar i Skåne, där man som liten tös de första åren mest fick sitta i bärsele på fars rygg om man inte orkade gå, inte att förakta och något som dessutom gav en behaglig utsikt och ett härligt ”gung” i promenaden. Jag minns att jag var så fäst vid just min fars rygg att jag gav svar på tal när vår guide och färdledare ständigt frågade om jag ville sitta på hans rygg istället.. Det vill jag inte, utan svarade mycket bestämt : – Nä, fars rygg är varmare!

Det blev  en hel del vandringar längs Skåneleden på helgerna och då inte minst  på vår egen Österlenleden,  längs den sköna Verkeån, som börjar sin ringlande färd från Verkasjön, via det ljuvliga vattenfallet Hallamölla och så småningom rinner ut i havet vid Haväng, som jag också berättar om i ett annat inlägg här under rubriken Jordiska Paradis.

Sommarjobb på Tosselilla -84

 

 

 

 

 

 

 

Fler minnen kring slottet, leden och Hallamölla i Verkeåns Naturreservat, har jag från sommaren 1984 , då jag fick mitt första sommarjobb i Ystad-/Österlenregionen, nb som turistvärdinna på Tosselilla Sommarland, som då drevs av kommunen.  En hel sommar turades jag och mina kollegor om att sitta i en liten informationsbod och gjorde vårt bästa för att våra besökare skulle resa runt i kommunen och njuta av allt vackert här fanns att se och uppleva och inte resa direkt hem efter sitt sommarlandsbesök.

Påläst som man ville vara innan jobbet satte igång, reste vi runt, föräldrarna och jag och följde turistbyråns rekommendationer om vilka hembygdsgårdar, slott och natursevärdheter man inte fick missa och åter stod jag här öga mot öga med det vilda, men samtidigt vackra vattenfallet Hallamölla, som för övrigt är Skånes högsta, fritt fallande, med sina 23 m.

Alv guidar gärna kring kvarnen

När jag i sommaren 2012 åter besökte fallet i uppdragssyfte, passade jag på att åter besöka det lilla muséet, språka en stund med Alv, som jobbat här även då vattenkvarnen var i bruk. Det han inte kan är inte värt att veta, så stanna gärna en stund och gå med på en guidning sommartid –  öppet mitten maj-mitten aug, sön 13-17.

Skulle han inte finnas på plats när du kommer hit kan du läsa mer om Hallamölla här

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *