Christinehofs Ekopark

2abb6e738e (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

Under de senaste 17 åren har det skett ett omfattande markarbete på ägorna kring Christinehofs slott för att så sakteliga återskapa våtmarkerna i syfte att rädda utrotningshotade djur och växter, som är viktiga för att bibehålla den biologiska mångfalden i svensk natur. Hela området kring slottet och längs Verkeån fick då namnet Christinehofs Ekopark.

Natur- och kulturlandskapet runt Christinehofs slott är egentligen en spännande resa från jordens födelse ända fram till 2000-talet. Utöver några av Skånes vackraste naturområden finns här också viktiga kulturhistoriska platser.

Ekoparken är populärt besöksmål året om för såväl privatpersoner, företagsgrupper, gruppresor och skolor som vill uppleva Skånes natur och kulturhistoria i en unik miljö och på ett hållbart sätt – på egen hand eller tillsammans med kunniga och engagerade guider. 

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 5E60DB5D-9F2F-4E3C-BB17-F935CF3E2586-1024x768.jpeg Efter några års uppehåll öppnades slottet åter för allmänheten hösten 2016   och drivs idag av den fristående kulturföreningen Christinas Wänner, som då slöt då avtal med Högestad & Christinehof och håller i evenemang och aktiviteter på slottet. Öppet maj-sep Läs mer på www. christinehofsslott.se

Slottsparken är som vanligt alltid öppen för besök och passar sig väl för en pick-nick.

Det blev  en hel del vandringar längs Skåneleden på helgerna och då inte minst  på vår egen Österlenleden,  längs den sköna Verkeån, som börjar sin ringlande färd från Verkasjön, via det ljuvliga vattenfallet Hallamölla och så småningom rinner ut i havet vid Haväng, som jag också berättar om i ett annat inlägg här under rubriken Jordiska Paradis.

Fler minnen kring slottet, leden och Hallamölla i Verkeåns Naturreservat, har jag från sommaren 1984 , då jag fick mitt första sommarjobb i Ystad-/Österlenregionen, nb som turistvärdinna på Tosselilla Sommarland, som då drevs av kommunen. Påläst som man ville vara innan jobbstart reste vi runt, föräldrarna och jag och följde turistbyråns rekommendationer om vilka hembygdsgårdar, slott och natursevärdheter man inte fick missa och här ingick naturligtvis också det vackra  vattenfallet Hallamölla, som med sina 23 m för övrigt är Skånes högsta.

Vid ett annat tillfälle 2012 besökte passade jag på att besöka det lilla muséet (som sköts av Albo Härads hembygdsförening) för att språka en stund med Alv, som jobbat här även då vattenkvarnen var i bruk. 

Mitt senaste var nu i början på september 2019. Stannar en stund för att njuta av vattenfallet och stillheten.  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *